Maarten verhoogt biodiversiteit met grazende schapen

18.11.2019
20191118 Kempvzw Maarten
Foto: Maarten D'Hondt, Kemp vzw. 
In categorie

Twee journalisten in spe maakten in het kader van de Belgodyssee-wedstrijd een reportage over schapenhouder Maarten D'hondt, die in weer en wind Kempische heideschapen laat grazen om de biodiversiteit te verhogen. Je kan de reportage beluisteren op Radio 1.  


Candico Domigo en Eva Seker, twee laatstejaarsstudenten journalistiek, maakten in het kader van de Belgodyssee-wedstrijd een reportage over een biologisch schapenhouder. Maarten D'hondt hoedt niet enkel de schapen, hij is ook coördinator bij Kemp vzw. De vereniging zorgt met haar schapenbegrazing voor een ecologisch verantwoorde manier van landschapsbeheer. Ze werken onder andere voor Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos, maar ook op vraag van steden, gemeenten en van bedrijven. 

"Onderhoud door te grazen is goed voor de biodiversiteit, en het brengt geen CO2 in de lucht doordat er geen maaimachines gebruikt moeten worden," vertelt Maarten. "De schapen selecteren wat ze graag eten, zo krijgen minder dominante planten de kans om te groeien. Doordat wij een bloemrijk en divers landschap creëren kunnen de bijen ook meer nectar vinden." 

Korte keten vlees

Kemp vzw streeft een gesloten kringloop na. Ze hebben bijvoorbeeld geen soja in hun krachtvoer, ze gebruiken zo weinig mogelijk antibiotica, de graslanden en akkers zijn biologisch gecertificeerd en ze zetten in op een korte keten met hun eigen vlees waardoor de consument weet waar het vlees vandaan komt en zeker is van de kwaliteit. 

Buurtbewoonster Lisette Hofmans eet enkel het schapenvlees van Kemp, omdat ze stilstaat bij haar ecologische voetafdruk. Lisette: "We kopen allang geen vlees meer in de gewone supermarkt, omdat we volledig achter de visie van Kemp vzw staan. De schapen kunnen buiten grazen en dat komt ook de kwaliteit van het vlees ten goede."

D’Hondt onderhandelt momenteel ook over het initiatief ‘Mol Wol’. “De opzet van het verhaal is om de wol uit Mol in de gemeente te houden en er kussens en dekens van te maken”, aldus de schapenhouder. 

Beluister de reportage op Radio 1.

Radio 1
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.