Portret: Nils wil al het veevoeder zelf telen
Bioboer Nils Mouton legt de lat hoog voor de boerderij die zijn ouders startten. Hij teelt zoveel mogelijk voeder zelf, installeerde een compoststal en laat de kalfjes vroeger in de wei. "De koeien lopen er gelukkig bij, de melk is goed en ik heb minder kosten," verklaart hij zijn aanpak.
'Na een opstartcursus kon ik aan de slag op ons familiebedrijf De Zwaluw. Mijn vader doet de koeien, het voeder, de compoststal, de fokkerij. Mijn moeder maakt de zuivel, doet de winkel en zet de bestellingen voor de Voedselteams klaar. En ik zorg voor de schapen, de groenten en melk de koeien.'
'Ik ga voor een volledige kringloop op het bedrijf. De boerderij is zelfvoorzienend voor voeder voor 98 procent. Ik streef naar 100 procent, zodat er geen voeder van Frankrijk of zelfs Brazilië moet komen. Ook ga ik voor 100 procent antibioticavrij, en dat lukt vrij goed. Als je zo kan werken, wil ik gerust inleveren op liters melk. Ik wil niet streven naar de hoogste melkproductie maar wel naar kwalitatieve biomelk én gezonde koeien. Zo heb je melk met 0,0 residuen en vol goede bacteriën die niet verstoord worden door de antibiotica.'
'Ik ga voor 100 procent eigen voeder en 100 procent antibioticavrij. Dat heeft alleen maar voordelen: ik maak minder kosten én de kwaliteit van de melk is beter'
Vitale koe
'Deze werkwijze maakt dat je een vitale koe krijgt die ook kalft zonder problemen. Ik moet nooit helpen ’s nachts als een koe moet kalven. Je krijgt ook een koe die langer meegaat, omdat je niet het maximale vraagt. Het rendement blijft zo op lange termijn hetzelfde of zelfs nog beter. En de dieren zijn hier bovendien duidelijk gelukkiger.'
Ik wil niet streven naar de hoogste melkproductie maar wel naar kwalitatieve biomelk én gezonde koeien.
'Misschien bouwen we in de toekomst nog wel een werking uit om de mensen opnieuw voeling te geven met de landbouw, om ze een uitlaatklep te geven, … Dat is gewoon leuk, als je met twintig man op het veld staat tijdens de drukke zomermaanden.'
'Van mijn ouders heb ik geleerd efficiënt te werken'
Werk, geld en tijd besparen
'Van mijn ouders heb ik geleerd efficiënt te werken: dat rendeert ook. Je moet als boer zo weinig mogelijk verloren werk doen. De stal is open, dan moet je de koeien nooit scheren omdat ze te hard zweten. En ze lopen vrij rond, dus moet ik nooit hoeven kappen. En dankzij het compostsysteem moet ik nooit de stal uitmesten. Ik hoef ook geen gras te maaien om de kalfjes in de stal te voeden tot juni, want de kalfjes gaan al in maart naar buiten. En zo zijn er nog tal van grote en kleine dingen die bijdragen tot een toffe en efficiënte manier van boeren.'
Bioboerderij De Zwaluw is gelegen in Lovendegem. Dit bedrijf biedt naast melk ook bereide melkproducten aan zoals rijstpap en roomijs. Je kan rechtstreeks aankopen bij de boer. De Zwaluw verdeelt ook naar verkooppunten en abonnementen.
Meer info: Bioboerderij De Zwaluw
Lees ook …
- Nieuws Portret: Bioboerin Geertje houdt van de band tussen boer en consument
- Nieuws Portret: Een 'wild farmer' in West-Vlaanderen
- Nieuws 'Duurzame veeteelt bereik je niet met dure stallen'
- Nieuws Antibioticaresistentie tegenhouden? Kies voor biologische zuivel, vlees en eieren
- Product Yoghurt
- Product Melk