Biodiversiteitsplatform: “Pesticiden dragen bij tot verlies van Belgische bijen”

22.02.2022
Petitie Bijen Boeren Kvl

"De blootstelling van de Belgische bijenpopulaties aan pesticiden, en de effecten daarvan, moeten beter worden geëvalueerd." Het ‘Belgian Biodiversity Platform' bevestigt in een nieuwe beleidsnota in opdracht van de federale regering dat pesticiden bijdragen aan de snelle achteruitgang van de Belgische bijenpopulaties. 


Het biodiversiteitsplatform werkte een beleidsnota uit in opdracht van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Het platform baseerde zich op studies die uitgevoerd werden voor het tweede federale Bijenactieplan (2017-2019) en enkele aanvullende studies.

De nota bevestigt dat pesticiden bijdragen tot de snelle achteruitgang van de Belgische bijenpopulaties. “Terwijl pesticiden nog steeds massaal gebruikt worden voor de voedselproductie is 80 procent van de gewassen en wilde bloemen in de Europese Unie in zekere mate afhankelijk van bestuiving door insecten”, zo klinkt het.

Hoe de trend keren? 

De vermindering van bestuivingsdiensten kan het vermogen van de landbouw om mensen te voeden ondermijnen. Er is dringend actie nodig om deze trend te keren.

Het platform roept op om de blootstelling aan pesticiden en de effecten ervan beter te evalueren. De ondersteuning van bestuiversvriendelijke praktijken (gewasdiversificatie, boslandbouw, agro-ecologie, biologische landbouw...), alternatief beheer van publieke groene ruimten, burgertuinen... en het opschalen van pesticidevrije alternatieven zijn essentieel voor het herstel van de Belgische bijenpopulaties. 

Download de beleidsbrief in het Nederlands


Bron: Biodiversity.be en Belga

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.