BioForum Vlaanderen reageert op Vlaams minister van Landbouw Schauvliege

22.11.2017
Schauvliege © Sophie Nuytten

Minister van Landbouw Joke Schauvliege gaf als antwoord op een vraag van Bart Caron meer uitleg over het schrappen van een deel van de subsidies van BioForum Vlaanderen. De sectororganisatie wil daar graag op reageren.


Bart Caron (Groen) reageerde onverbloemd op de forse subsidievermindering voor BioForum: "Zo wordt de luis in de pels van het klassieke landbouwbeleid doodgeknepen", zei hij. Het antwoord van minister Schauvliege op zijn vraag 'waarom?' was licht verrassend. Volgens Schauvliege zal zij in 2018 net méér investeren in biolandbouw. “De subsidies gaan voortaan meer naar concrete projecten ten voordele van de biolandbouwer en minder naar administratieve structuren en overhead-onkosten,” klinkt het.

Andere boodschap

BioForum Vlaanderen is blij om dat te horen, maar geeft ook aan dat zij een andere boodschap kreeg van het kabinet. Lieve Vercauteren, directeur: “Ons werd gezegd dat het budget voor het strategisch plan bio niet zal verhogen maar dat de werkingskosten die bij ons weggehaald worden naar andere bioprojecten zouden gaan.”

De sectororganisatie vindt het ook jammer dat de minister doet uitschijnen dat de steun aan BioForum Vlaanderen de afgelopen jaren niet bij bioboeren en biologische ondernemers terecht kwam.

Lieve Vercauteren: “Wij hebben het geld van de subsidies van de afgelopen jaren wel degelijk gebruikt om de hele biosector te ondersteunen en informatie, vorming en netwerking aan te bieden. We gebruikten de middelen om te doen wat de sector van ons vroeg.”

"We gebruikten de middelen om te doen wat de sector van ons vroeg" - Lieve Vercauteren, BioForum

Concreet verwachtte de biosector van BioForum Vlaanderen naast sectorwerking ook beleidsbeïnvloeding, de consument informeren over bio, bio in de pers brengen, inzetten op duurzaamheid en het maatschappelijk debat over landbouw en voeding mee voeren. BioForum Vlaanderen slaagt er in om met beperkte middelen veel te realiseren.

Verschil tussen VLAM en BioForum

Tot slot geeft de minister aan dat BioForum Vlaanderen op het vlak van bewustmaking en communicatie vaak dubbel werk levert met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en dat zij die dubbele financiering wil vermijden.

Die bewering klopt niet: er is een groot verschil tussen de opdracht van VLAM en die van BioForum Vlaanderen. VLAM moet de verkoop van bio stimuleren en voert dus in de eerste plaats promotie en marketing rond bio. Dat doen ze aan de hand van vrolijke campagnes over het brede aanbod of de smaak van bio.

Bio Mijn Natuur, de consumentenwebsite van BioForum Vlaanderen, geeft daarentegen in de eerste plaats inhoudelijke informatie over bio. We tonen consumenten hoe biologisch eten tot stand komt en waar de biologische manier van werken verschilt van de gangbare.

Mensen kunnen via onze Veelgestelde vragen en onze uitgebreide Productinformatie heel wat kennis vergaren over wat biologische landbouw en voeding precies inhoudt.

Ook onze perswerking heeft als doel om de juiste inhoudelijke informatie over de biologische wetgeving mee te geven. We zijn voor heel wat media dan ook het eerste kanaal om aan te kloppen als het gaat om inhoudelijke informatie over bio. Vooral na voedselschandalen kloppen journalisten bij ons aan om te kijken hoe het in de biolandbouw zit.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.