Biogarantie Belgium legt nadruk op lokale herkomst en eerlijke prijs.
Biologisch en lokaal eten horen bij elkaar. Met het Biogarantie Belgium-label willen we de Belgische herkomst van bioproducten herkenbaarder maken in het winkelrek en sterker inzetten op een eerlijke, faire prijs. De Belgische biosector kiest met dit bijzondere biolabel de weg vooruit om op vlak van duurzaamheid te blijven evolueren. De consument mag gerust zijn, bio blijft zijn vertrouwen waard.
Belgisch is Belgisch
Voor 80% van de Belgen is het verband tussen lokaal en biologisch eten vanzelfsprekend. Bio is de laatste decennia flink gegroeid, daardoor is biologische voeding toegankelijker geworden. In zowat elke supermarkt kan je tegenwoordig bio kopen, maar dat betekent ook dat bioproducten soms van verder komen… Het Biogarantie Belgium-label vormt het antwoord van de biosector om bioproducten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken.
Voor verwerkte producten, zoals bijvoorbeeld een Belgische biokaas, komt het hoofdingrediënt, melk dus, van een boer die zelf ook het Biogarantie Belgium-certificaat heeft. Voor boeren betekent Biogarantie Belgium bovendien dat hun bedrijf 100 procent bio is en dat het de regels volgt voor zowel plantaardige teelten als voor het houden van dieren.
"Met het Biogarantie Belgium-label willen we de Belgische herkomst van bioproducten herkenbaarder maken in het winkelrek en sterker inzetten op een eerlijke, faire prijs."
Eerlijke handel
Vanaf 2022 gelden de nieuwe regels en stilaan zal je het Biogarantie Belgium-label ook vaker zien opduiken in de winkels. Op de verpakking zal je naast het Biogarantie Belgium-label ook steeds het Europese biolabel aantreffen. We richten ons zowel op de ecologische impact van gecertificeerde producten als op eerlijke handel. Omdat biologisch en lokaal eten niet alleen een kwestie van onze eigen gezondheid is. Het is ook onze wens om het milieu te beschermen en boeren te ondersteunen.
Daarom garandeert Biogarantie Belgium een eerlijke prijs voor de boer. Zijn vergoeding is gebaseerd op zijn productiekosten en impliceert een correct salaris en investeringsmogelijkheden. Voor elke sector (melk, groenten…) zal een berekeningsmodel ontwikkeld worden. Eerlijke handel gaat volgens Biogarantie Belgium verder ook over dialoog, transparantie en respect.
"Boeren die werken onder het Biogarantie Belgium-label zetten extra stappen om bijvoorbeeld de biodiversiteit te beschermen, het dierenwelzijn op hun bedrijf te verhogen of het organisch gehalte in de bodem te laten stijgen."
Bijkomende normen:
Boeren die werken onder het Biogarantie Belgium-label zetten extra stappen om bijvoorbeeld de biodiversiteit te beschermen, het dierenwelzijn op hun bedrijf te verhogen of het organisch gehalte in de bodem te laten stijgen. Op die manier vindt een Biogarantie Belgium-bedrijf nog meer aansluiting met de biologische principes:
- Het behoud van de biodiversiteit is een van de basisprincipes van de biologische productie, maar dit wordt weinig geconcretiseerd in de Europese biowetgeving. Biogarantie Belgium-boeren bevorderen de biodiversiteit door middel van heggen, ongemaaide graslanden, inheemse bomen, agroforestry, vijvers en poelen...
- Vruchtbare bodems zijn het hoogste goed in de biolandbouw: door de opslag van koolstof in de bodem te bevorderen en minimaal te ploegen behouden of verhogen Biogarantie Belgium-boeren het gehalte aan organisch materiaal in de bodem.
- Biogarantie Belgium-boeren produceren hoogwaardig voer voor hun dieren in samenwerking met nabijgelegen boerderijen. Meer zelfvoorziening op het vlak van voeder betekent minder uitstoot op het gebied van transport en vermindert ook onze afhankelijkheid van eiwithoudende gewassen zoals soja uit verre landen.
- Om het dierenwelzijn te verhogen, zijn zowel een aantal verplichtingen als aanbevelingen opgesteld: koeien, schapen en geiten in de weide kenmerken het landschap. Rundvee moet natuurlijke beschutting, zoals bomen, in de weide hebben. De uitloop van kippen moet beplant zijn met inheemse bomen en struiken, zodat deze voldoende beschutting bieden.
Meer info vind je ook op www.biogarantie.be