Biologische melk en biologisch vlees 50 procent meer omega 3
Biologische dierlijke producten bevatten zo'n 50 procent meer omega-3 vetzuren. Dit blijkt uit een uitgebreide metastudie die deze week verschenen is.
De resultaten van 196 studies over melk en 67 studies over vlees werden samengebracht en geanalyseerd. De conclusie is duidelijk: er zijn significante en grote verschillen tussen biologische en gangbare melk- en vleesproducten.
'50 procent meer gunstige omega-3-vetzuren'
Biologische melk en biologisch vlees (en hun afgeleide producten) bevatten ongeveer 50 % meer gunstige omega-3-vetzuren dan gangbaar geproduceerde producten. Omega-3 vetzuren hebben een gunstig effect op de neurologische ontwikkeling en het immuunsysteem. Bovendien verkleinen ze het risico op hart- en vaatziekten.
'Meer vitamine E, carotenoïden en gezonde vetzuren in dezelfde hoeveelheid melk'
Daarnaast zijn ook de concentraties van bepaalde essentiële mineralen en antioxidanten hoger bij bio. Biologische melk bevat een hoger gehalte aan vetoplosbare vitaminen zoals vitamine E en carotenoïden en 40% meer CLA ( geconjugeerd linolzuur). In het doorsnee West-Europees dieet is de inname van gunstige vetzuren overwegend te laag. Door de hogere concentratie van deze vetzuren in biologische voeding krijg je een hogere inname zonder verhoogde consumptie (dus zonder verhoging van calorieën en ongewenste verzadigd vet).
Biologisch vlees
Ook voor vlees stelt de studie vast dat biologisch vlees een gunstiger vetprofiel heeft door lagere niveaus van myristinezuur en palmitinezuur. De hogere aanwezigheid van het gunstige vet is volgens de studie in verband te brengen met de weidegang van de dieren en de beperkte hoeveelheid krachtvoer, zoals voorgeschreven door de biologische landbouw normen.
'Gunstiger vetprofiel biovlees door weidegang en beperkte hoeveelheid krachtvoer'
De auteurs benadrukken dat er maar een klein aantal studies zijn uitgevoerd waarin biologische en niet-biologisch vlees vergeleken werden en dat zelfs significante resultaten nog steeds een hoge mate van onzekerheid kunnen dragen. Verder onderzoek blijft dus noodzakelijk.
Bronnen:
Higher PUFA and omega-3 PUFA, CLA, a-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic bovine milk: A systematic literature review and meta- and redundancy analysis. Carlo Leifert et al. British Journal of Nutrition
Composition differences between organic and conventional meat; a systematic literature review and meta-analysis. Carlo Leifert et al. British Journal of Nutrition