Boeket bloemen voor Valentijn? Leuker met bio!

05.02.2020
20200205 Valentijn Lokale Tips
Foto: Duizendblad

Valentijn is een bloemenfeest. Maar terwijl we ons verwarmen aan elkaars liefde is het buiten vaak nog bitter koud. Te koud voor streek- en seizoensgebonden bloemen. Rode rozen uit Kenia dan maar? Het kan anders: plant je eigen biologische bloemenzaden of doe je geliefde een bloemenabonnement cadeau. Echte liefde is het wachten waard. 


Behalve katjes en tulpen uit de verwarmde kas zijn er zo vroeg op het jaar nog niet gek veel opties voor wie lokale, biologisch geteelde bloemen wil geven aan zijn geliefde. Lokale biobloemen worden geoogst vanaf midden april. Natuurlijk willen we niet dat je op romantische dagen met lege handen staat. Gelukkig bieden biologische bloementelers en biowinkels heel veel manieren aan om voor dit winters feest te kiezen voor de bloemen van de toekomst: biologisch geteeld, fair en lokaal. Love is in the field… 

Zelf plukken of een boeket

Heel wat biologische telers bieden een plukabonnement aan. Wanneer het bloemenseizoen van start gaat kan je dan bij een CSA of een bloemenplukweide een heel seizoen lang biobloemen gaan plukken. Je kan onder meer terecht bij het Wijveld in bloei, Rijk Bos BloemenDe kleur van hier en nu, ’t Plukgeluk en CSA Loof en Bezen. Je pikt meteen ook een wekelijkse portie gezonde lucht en plukgeluk , ee. 

Liever kant-en-klare boeketten? Ook dat kan: je bioboeket staat wekelijks klaar in een afhaalpunt of op de biooerderij. Je kan onder meer terecht bij De Goedinge, Duizendblad, Bloom, De kleur van hier en nu ... Er bestaan ook verschillende biologische speciaalzaken die boeketten met biobloemen aanbieden.  De bloemenwinkel Blommm in Gent verkoopt enkel biologische bloemen. Floristen, zoals Bookette en Bloembinderij Orchidee, werken samen met biologische bloementelers.

Workshops, koken met bloemen...

Heb jij zo een lief dat al eens graag zelf de handen in de grond steekt? Dan is een workshop op het veld misschien wel wat. Je vindt het overzicht in onze kalender. Of verras hem of haar met een bloementuin. Zaai zelf bloemen, vertrek vanuit een biologisch zaden-pakket (Fleur Couleur, De Kollebloem). 

Wil je eetbare bloemen verwerken in een gerecht? Omdat ze niet in aanraking kwamen met chemische pesticiden, zijn de eetbare biologische bloemensoorten bijzonder geliefd bij veel chefs en kookliefhebbers.

Ontdek de biologische telers met bloemen, CSA-boerderijen waar je met een oogstaandeel zelf bloemen kan plukken... in de Biopunten.

2020205 Valentijn Bloemen Biopunten Kaartje

Waarom kiezen voor biologische bloemen?

Ken jij het verhaal achter het boeket dat je krijgt of cadeau doet? Reguliere snijbloemen worden vaak geteeld met een flinke portie chemische pesticiden en kunstmest. Vaak worden ze geïmporteerd uit verre landen, voornamelijk uit Afrika en Latijns-Amerika. De arbeidsomstandigheden zijn vaak verre van gunstig, de minimumlonen niet toereikend. 

Wie kiest voor biologisch geteelde bloemen, weet dat hij lokale bloemen van het seizoen koopt. Biobloemen worden geteeld in de volle grond zonder chemische pesticiden of kunstmest. Het zijn sterke en gezonde bloemen die tijd en ruimte krijgen om volgens het seizoen te groeien. Lees meer.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.