Colruyt Group start Belgische keten voor biologisch brood
Colruyt Group wil dit najaar 100% Belgische biobroden in de rekken leggen bij Bio-Planet. Van baktarwe tot biobrood: het hele verwerkingsproces gebeurt in samenwerking met 5 Belgische biotelers, Molens van Oudenaarde en biobakkerij L’atelier du Pain.
Alles begint bij de baktarwe waarvan het biologische brood gemaakt wordt. Er ligt amper brood van Belgisch graan in de rekken. De reden daarvoor is simpel: voor Belgische akkerbouwers is het telen van baktarwe financieel te onzeker. Zo krijgen de telers ongeveer dezelfde prijs voor bakgranen als voor voedergranen, terwijl het rendement van baktarwe een pak lager ligt. Nu wordt baktarwe daardoor voornamelijk uit Oost-Europa geïmporteerd, maar daar wil Colruyt Group verandering in brengen.
Samen met vijf bio-akkerbouwers zaaiden ze twaalf hectare baktarwe, verspreid over heel België. “In de bio-akkerbouw is vruchtafwisseling ontzettend belangrijk. Graan is essentieel als rustteelt voor de bodem,” vertelt bioteler Guy Depraetere. “Dat alle partners een duurzaam ketenengagement aangaan, vergemakkelijkt en verantwoordt de stap naar bakgranen voor mij als bioboer, toch de eerste schakel op weg naar volledig Belgisch biobrood.” Komende zomer willen de landbouwers 55 ton biologische tarwe oogsten.
Bioteler Guy: "Dat alle partners een duurzaam ketenengagement aangaan, vergemakkelijkt en verantwoordt de stap naar bakgranen voor mij als bioboer, toch de eerste schakel op weg naar volledig Belgisch biobrood."
Van veld tot brood in weinig kilometers
Colruyt Group is van plan om dit najaar in de 31 winkels en in de webshop van Bio-Planet het biobrood aan te bieden. “Elke speler in deze nieuwe keten blijft bij zijn métier en doet waar hij goed in is. Dat is de kracht van dit partnership”, vertelt Jan Van Holsbeke, divisiemanager Bio-Planet. “Dat Bio-Planet, als laatste schakel in de ketting, mee het engagement aangaat, geeft de nodige zuurstof aan zowel de telers, als de molenaar en de bakker.”
Eenmaal de oogst gebeurd is, is de volgende stap in het proces de verwerking van de tarwe tot bloem. Daarvoor werkt Colruyt Group samen met de Molens van Oudenaarde. Zij zullen het graan vermalen tot biologische bloem. Daarna bakt biobakkerij Atelier du Pain er zonder onnodige toevoegingen en met 100% bio-ingrediënten heerlijke broodjes van, die in het najaar verkocht zullen worden in de 31-winkels en de webshop van Bio-Planet.
“We mikken op 3 verschillende soorten biologisch desembrood en bekijken nu samen met Atelier du Pain welke we zullen aanbieden”, zegt Jan Van Holsbeke, divisiemanager Bio-Planet. “Op langere termijn willen we het aandeel Belgisch brood in onze rekken zeker uitbreiden. Dat blijft immers het belangrijkste doel van deze nieuwe keten: onze klanten brood aanbieden dat gemaakt is van Belgische grondstoffen en door Belgische spelers en op die manier een positieve beweging in gang zetten waardoor de Belgische biobaktarwesector tot ontplooiing kan komen.”
Bron: persbericht Colruyt, Gondola.