Portret - Biobakker Linde: "Kies meer voor Belgisch biobrood van lokale graansoorten"

07.03.2019
20190307 Korst Sfeerportret
Foto: portret biobakker Korst
In categorie

Linde Decoodt bakt ambachtelijke, biologische broden in een oude spoorweghal in Leuven. Haar bakkerij houdt ze bewust kleinschalig: "Mijn broden rijzen op basis van een natuurlijke zuurdesem, en ik kies resoluut voor lokaal, biologisch graan. Ik wil mijn klanten het verhaal achter hun brood kunnen vertellen."


Linde Decoodt bakt lekker, eerlijk en gezond biologisch desembrood in haar eigen, zelfgebouwde bakkerijtje. Hoewel ze pas vorig jaar gestart is, heeft Linde aan ervaring geen gebrek: “In Frankrijk geraakte ik gefascineerd door een houtoven en de techniek van desembroden. Na een klassieke bakkersopleiding draaide ik vijf jaar mee in een coöperatieve biobakkerij in Berlijn en bij Superette in Gent, waar zuurdesembrood centraal stond.”

Korst is gelegen in een historische spoorweghal achter het treinstation in Leuven. Verschillende initiatieven met een passie voor eerlijk eten, namen daar hun intrek. Onder andere The Food Hub heeft er een biologische stadsakker, waar ze biogroenten telen die verderop in hun winkel verkocht worden. Kortom: Een vruchtbare voedingsbodem! 

MEER BELGISCH BIOBROOD

Korst is een kleinschalige bakkerij, en dat wilt Linde graag zo houden. “Ik wil aan de klanten het verhaal achter hun brood kunnen brengen en de kwaliteit die ik vooropstel blijven garanderen. Daarom wil ik ook werken volgens de principes van een ‘community based bakery’ die de boer, de molenaar en de bakker zoveel mogelijk met elkaar verbindt.”

Graan dat je in België op het veld ziet staan dient haast uitsluitend als veevoeder. Dat zou Linde graag anders zien! "Ik wil meer Belgisch graan dat tot brood verwerkt wordt. Onze lokale graansoorten moeten weer naar waarde worden geschat. Daarom werk ik samen met de Boerencompagnie, een boerencoöperatie die biologisch bakgraan teelt op Leuvense gronden. En ik gebruik ook het meel van Flour Power, een authentieke windmolen in Poeke die granen uit België en Zeeland maalt.”

Linde: "Ik zou graag willen dat er weer meer Belgisch biograan tot brood verwerkt wordt. Op onze akkers staat nu uitsluitend graan dat dient als veevoeder."

BIO DESEMBROOD

 “Biologisch is evident, en daarom kies ik resoluut voor biologisch ingrediënten: de wijze waarop tarwe, zonnebloempitten en noten geteeld worden, de bodem, niets forceren… is voor mij cruciaal. Mijn broden rijzen op basis van een natuurlijke zuurdesem. Mijn ambachtelijke werkwijze, met lange rust- en rijstijden, zorgt voor broden met een hoge voedingswaarde die makkelijker verteerbaar zijn.” 

“Ik hou mijn assortiment bewust beperkt tot enkele broodsoorten en een klein aanbod patisserie, want alleen zo kan ik de beste kwaliteit garanderen: tarwedesembrood, stokbroden, roggebroden, maar bijvoorbeeld ook speciaalbrood met noten, rozijnen en bladerdeeggebak …"

Bron: eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.