Cosmetica: natuurlijk en biologisch?

09.05.2016
Lisa Develtere bio mijn natuur biocosmetica © Lisa Develtere
In categorie

In het winkelrek vind je een groot assortiment natuurcosmetica. Maar bio en natuurlijk betekenen niet hetzelfde! Biocosmetica is altijd natuurlijk, maar natuurlijke cosmetica is niet altijd bio. Labels voor natuurcosmetica zoals Cosmos en Natrue geven jou als consument helderheid. Op sommige cosmetica vind je de woorden 'bio' of 'natuurlijk', maar zonder label erbij heb je geen garantie op die claim.


Waarom natuurcosmetica en biocosmetica?

Wat je onder je oksels doet, waar je je haar mee wast of je lippen mee stift, dat absorbeer je ook deels in je lichaam. Via de douche of de spoelbak komen deze producten ook in het water terecht en kunnen ze ook impact hebben op het milieu. Daarom kiezen steeds meer mensen voor natuurcosmetica en voor biocosmetica.

Wat betekent bio bij cosmetica?

Het aspect ‘bio’ in cosmetica betekent dat de landbouwingrediënten van gecertificeerd biologische teelt komen. Denk aan kruiden, planten, bessen, citroen en ander fruit. Voor handdoeken, wattenstaafjes of tampons, betekent het dat (een deel van de) grondstoffen zoals katoen biologisch geteeld zijn.

Vermeldt de verpakking de term ‘bio’ maar geen label, dan heb je bij cosmetica helaas geen garantie over hoeveel bio-ingrediënten er in zitten. Er is namelijk, anders dan bij biovoeding, geen specifieke wetgeving die stelt vanaf welk aandeel bio-ingrediënten het woord 'bio' mag vermeld worden.

Lisa Develtere bio mijn natuur biocosmetica © Lisa Develtere

De labels voor natuurcosmetica: natuurlijk of bio

De hier afgebeelde voor cosmetica garanderen dat de ingrediënten natuurlijk zijn en vertellen of er biologische ingrediënten in zitten en welk aandeel. Deze privélabels stelden duidelijke normen op en verplichten cosmeticaproducenten tot controle en certificatie. Cosmos maakt via labeling onderscheid tussen 'natuurlijk' ('natural') en 'biologisch' ('organic'): allemaal bevatten ze enkel natuurlijke ingrediënten, maar die met 'natural' bevatten weinig of geen biologische ingrediënten. Natrue maakt ook een onderscheid: natuurlijk met portie bio, helemaal bio, natuurlijk (zonder bio).

Cosmos is vanaf nu het overkoepelende label voor de volgende labels: Ecocert, BDIH, ICEA en Soil Association.


Natrue label


Cosmos

Lisa Develtere bio mijn natuur biocosmetica © Lisa Develtere

Biocosmetica nog beter dan natuurcosmetica

Biologische cosmetica betekent dat de landbouwingrediënten van gecertificeerd biologische teelt komen. Biologische teelt is goed voor het milieu en op bioboerderijen leeft meer biodiversiteit. De bijtjes, die het zo moeilijk hebben, gedijen samen met andere bestuivers goed in een omgeving zonder kunstmest en chemische pesticiden. De bioboer wordt gecontroleerd op basis van de Europese wetgeving voor bio, zo weet je zeker dat biologische ingrediënten zijn gegroeid en geteeld zonder chemische pesticiden, onkruidbestrijding of kunstmest. Zuiver voor je lijf dus!

Welk aanbod bestaat er?

Er bestaat een groot assortiment aan natuurlijke en biologische cosmetica en verzorging: tandpasta, deodorant, make-up, gelaatsverzorging, parfum, haarverzorging, haarkleurmiddelen, babyverzorging en stylingproducten. Andere voorbeelden van verzorging met een biolabel zijn waspoeder, wattenstaafjes, maandverband en tampons, pampers en poetsmiddelen. Vind biopunten in je buurt.

Waar vind ik natuurlijke of biologische cosmetica?

In sommige supermarkten vind je gecertificeerde cosmetica of verzorgingsproducten, net als in enkele grootwarenhuizen. In nagenoeg elke biowinkel en in vele biohoevewinkels vind je een uitgebreid assortiment. Er zijn ook steeds meer webwinkels die natuurlijke of biologische cosmetica aan huis leveren.

Hoezo, er staat 'bio' op de verpakking, dan is het toch bio?!

Laat je niet misleiden door de vermelding ‘bio’ of ‘biologisch’ op cosmetica. De Europese wetgeving voor bio beschermt enkel voedingsproducten. Sommige cosmeticaproducenten voegen een (zeer) kleine hoeveelheid toe van een biologische ingrediënt en zetten vervolgens in het groot ‘bio’ op de verpakking. Die vermelding biedt echter geen enkele garantie voor het aandeel bio of voor de kwaliteit van de overige ingrediënten. Die garantie krijg je enkel met een label zoals Cosmos en Natrue, waarbij 'organic' staat.

​Hoezo, wat is het ecolabel dan?!


Europa heeft op dit moment een ecolabel dat een fabrikant kan gebruiken voor dingen als allesreiniger, wc-papier en shampoos. Dit label kijkt vooral naar de impact op het milieu na gebruik. Het houdt geen rekening met de productie, het aandeel biologische ingrediënten of het eventuele effect op je lichaam.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.