Hoe herken ik bio?

Je herkent bioproducten aan twee elementen: het biologische EU-label en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving.

Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.

Europees Biolabel Digitaal Gebruik

Biolabel

Verpakte bioproducten uit Europa dragen altijd het Europese biolabel. Dat is verplicht. Het garandeert meteen dat het product voldoet aan de Europese regels.

Bij onverpakte bioproducten zoals groente en fruit kan je kijken naar de kistkaart. Die hangt aan de kist waarin de groenten of het fruit worden verhandeld en veel winkels presenteren hun koopwaar in de kist. De kaart vermeldt van welk bedrijf het product afkomstig is. Bij biologische groente en fruit staat ook steeds het woord ‘biologisch’ vermeld.

Wat betekent de code?

Wil je weten uit welk land jouw bioproduct komt? Onder het label staat een code die er als volgt uitziet: BE-BIO-01. BE staat voor België, terwijl het laatste cijfer verwijst naar een van de vier erkende Belgische controle-organisaties. Op een buitenlands bioproduct vind je een controlecode met een zelfde structuur, beginnend met bijvoorbeeld NL of FR.

Bio Mijn Natuur - Biogarantie © Lisa Develtere

Andere labels

Naast het Europese label vind je vaak nog andere biolabels, zoals het Belgische Biogarantie®. Dat zijn vaak nationale labels, die aan voedselproducenten nog extra criteria opleggen, bijvoorbeeld wat betreft eerlijke prijs, water, energie of transport.

Nationale labels

Voor die datum werden bioproducten in Europa voorzien van nationale labels: elk land kende zijn eigen logo. Deze labels zijn niet verdwenen na de komst van het Europees biologo. Vaak kozen ze voor een nieuwe koers. Sommige labels leggen bijvoorbeeld extra criteria op wat betreft duurzaamheid. Dat is bijvoorbeeld het geval met Biogarantie.

De labels worden beheerd door privé-organisaties (zoals Biogarantie) of door de overheid (zoals het Franse AB-label).

Logos

Supermarktlabels

Tot slot creëren veel supermarkten een eigen huisstijl voor de bioproducten die ze onder eigen naam verkopen. Die huisstijl heeft vaak wat weg van een logo en helpt om de producten meer te doen opvallen.

Dat neemt niet weg dat als de verpakking het woord bio bevat het product altijd moet voldoen aan de normen van de Europese biowetgeving. Je zal in dat geval ook altijd het Europese biologo op de verpakking terugvinden.

Meer informatie over duurzaamheidslabels en waar ze voor staan vind je op www.labelinfo.be

Niet-biolabels

Daarnaast heb je ook labels die iets meer vertellen over het product:

  • Het Demeter-label geeft aan dat een product volgens de biodynamische manier is geproduceerd.
  • Producten met een Fairtrade-label worden gemaakt met respect voor mens en milieu. De producent krijgt een eerlijke prijs voor wat hij teelt.
  • Het veggielabel wijst erop dat er geen ingrediënten gebruikt zijn waarvoor dieren moeten geslacht worden.

Een Demeter-label kan enkel op een gecertificeerd bioproduct staan; het fairtradelabel en het veggielabel kunnen ook op niet-bioproducten staan.

Schermafbeelding 2016 03 18 Om 14 01 54
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.