Hoe herken ik bio?
Je herkent bioproducten aan twee elementen: het biologische EU-label en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving.
Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
Biolabel
Verpakte bioproducten uit Europa dragen altijd het Europese biolabel. Dat is verplicht. Het garandeert meteen dat het product voldoet aan de Europese regels.
Bij onverpakte bioproducten zoals groente en fruit kan je kijken naar de kistkaart. Die hangt aan de kist waarin de groenten of het fruit worden verhandeld en veel winkels presenteren hun koopwaar in de kist. De kaart vermeldt van welk bedrijf het product afkomstig is. Bij biologische groente en fruit staat ook steeds het woord ‘biologisch’ vermeld.
Wat betekent de code?
Wil je weten uit welk land jouw bioproduct komt? Onder het label staat een code die er als volgt uitziet: BE-BIO-01. BE staat voor België, terwijl het laatste cijfer verwijst naar een van de vier erkende Belgische controle-organisaties. Op een buitenlands bioproduct vind je een controlecode met een zelfde structuur, beginnend met bijvoorbeeld NL of FR.
Andere labels
Naast het Europese label vind je vaak nog andere biolabels, zoals het Belgische Biogarantie®. Dat zijn vaak nationale labels, die aan voedselproducenten nog extra criteria opleggen, bijvoorbeeld wat betreft eerlijke prijs, water, energie of transport.
Nationale labels
Voor die datum werden bioproducten in Europa voorzien van nationale labels: elk land kende zijn eigen logo. Deze labels zijn niet verdwenen na de komst van het Europees biologo. Vaak kozen ze voor een nieuwe koers. Sommige labels leggen bijvoorbeeld extra criteria op wat betreft duurzaamheid. Dat is bijvoorbeeld het geval met Biogarantie.
De labels worden beheerd door privé-organisaties (zoals Biogarantie) of door de overheid (zoals het Franse AB-label).
Supermarktlabels
Tot slot creëren veel supermarkten een eigen huisstijl voor de bioproducten die ze onder eigen naam verkopen. Die huisstijl heeft vaak wat weg van een logo en helpt om de producten meer te doen opvallen.
Dat neemt niet weg dat als de verpakking het woord bio bevat het product altijd moet voldoen aan de normen van de Europese biowetgeving. Je zal in dat geval ook altijd het Europese biologo op de verpakking terugvinden.
Meer informatie over duurzaamheidslabels en waar ze voor staan vind je op www.labelinfo.be
Niet-biolabels
Daarnaast heb je ook labels die iets meer vertellen over het product:
- Het Demeter-label geeft aan dat een product volgens de biodynamische manier is geproduceerd.
- Producten met een Fairtrade-label worden gemaakt met respect voor mens en milieu. De producent krijgt een eerlijke prijs voor wat hij teelt.
- Het veggielabel wijst erop dat er geen ingrediënten gebruikt zijn waarvoor dieren moeten geslacht worden.
Een Demeter-label kan enkel op een gecertificeerd bioproduct staan; het fairtradelabel en het veggielabel kunnen ook op niet-bioproducten staan.
Meer vragen over 'Wat is bio?'
- Wat zijn de principes van bio?
- Waarin verschilt biologische landbouw met andere landbouwvormen?
- Hoe wordt gecontroleerd dat iets 'bio is?
- Waar vind ik bioproducten?
- Hoe kan een boer 'biologisch' worden?
- Waarom is bio zijn prijs waard?
- Verwijzen de termen ‘organisch’, ‘bio-industrie’, ‘biologische bestrijding’, ‘biologisch afbreekbaar’ naar bio?