CurieuzeNeuzen in je tuin: doe je mee?

09.02.2021
Curieuzeneuzen
Foto: Curieuzeneuzen
In categorie

Onze zomers worden warmer en droger. Dat weten de boeren al langer, maar dat heb je wellicht ook al opgemerkt in je tuin. Word jij 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen die hitte en droogte meet in je tuin? 


CurieuzeNeuzen lanceert een nieuw burgeronderzoek naar de hitte en droogte van Vlaamse tuinen in de zomer. Universiteit Antwerpen en de krant De Standaard, die achter het project zitten, zoeken 5.000 Vlamingen die een sensor willen plaatsen in hun tuin.

Hoe werkt het? 

Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengen ze een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. Er word gemeten in landbouwgebieden, natuurgebieden, en met een beetje geluk ook in jouw achtertuin. Groot of klein, elke tuin kan meedoen! Inschrijven kan nog tot en met 14 februari, de metingen gaan door van april tot oktober 2021. 

Op elk van de meetpunten meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Die gegevens zendt de sensor via het Internet-of-Things dagelijks naar de Universiteit van Antwerpen. Een persoonlijk dashboard geeft je een update van de meting. Zo volg je live welke invloed droogte en hitte hebben op je tuin. Daarna gaan wetenschappers met de data aan de slag om de effecten van hitte en droogte beter te begrijpen en te voorspellen.

Volg het voorbeeld van je bioboer

Concreet willen de wetenschappers in kaart brengen hoeveel koolstof er is opgeslagen in Vlaamse tuinen. Planten nemen een deel van de CO2 die wij uitstoten, weer op uit de atmosfeer. Een deel daarvan komt in de bodem terecht.  Hoe meer koolstof in de bodem, hoe efficiënter de natuur ons helpt bij het tegengaan van klimaatverandering. Via een bodemstaal van de deelnemende Vlamingen kan het koolstofgehalte geanalyseerd worden.

Biologische landbouwers weten al langer dat het loont om hun bodems gezond te houden, zodat er meer koolstof in de bodem opgeslagen wordt en blijft. Een vruchtbare bodem vol humus kan zowel excessieve regenval als droogte beter aan. Bij te veel water blijkt een gezonde bodem het water makkelijker af te voeren, bij te weinig water houdt een gezonde bodem het water juist beschikbaar voor de gewassen.

In afwachting kan je al enkele maatregelen nemen om je huis of tuin aan te passen een de veranderende weersomstandigheden: Deze10 tips van stad Gent helpen je op weg.

Meer info en inschrijven op www.standaard.be/curieuzeneuzen


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.