De bloemen die wereldkampioenen ontvangen zijn lokaal én ecologisch geteeld

24.09.2021
Tilia Sfeerbeeld Bloemen Wielrennen
Foto: Tilia flowers Leentjeloveslight

De bloemen waarmee de wereldkampioenen in het wielrennen gevierd worden als ze over de finish komen zijn ecologisch en lokaal in Leuven geteeld. Louise, de floriste achter Tilia Flowers, kreeg de eer om de boeketten te maken voor de podiumceremonie van dit WK wielrennen. Helen van CSA-bioboerderij 't Plukgeluk: "Mijn biologische bloemen zijn in volle grond geteeld en werden slechts enkele kilometers verderop geplukt."


Enkele kilometers verder geplukt

Louise, de floriste achter Tilia Flowers, maakt de creaties. Ze werkt daarvoor zoveel mogelijk met blije, biologische geteelde bloemen. ‘In mijn huishouden probeer ik zo ecologisch mogelijk te werk te gaan, ik kook enkel met onbespoten groenten van het lokaal veld, ik verplaats me vooral met de fiets. Waarom zou ik dan bloemen gebruiken die je niet eens mag weggooien op de composthoop?’, vertelt Louise met passie over haar keuzes.  

In haar bloemstukken gebruikt Louise altijd lokaal geteelde bloemen. Tijdens de aankomst in Leuven zullen bloemen te zien zijn die van enkele kilometers verderop komen van ’t Plukgeluk (met bio-certificaat) in Heverlee en Fleur Locale in Kessel-Lo (zonder bio-certificaat). Helen van ’t Plukgeluk legt uit: ‘Mijn klanten kunnen bij ons op het veld zelf hun seizoensgebonden biobloemen komen plukken, geteeld met zorg voor een levende, gezonde bodem. Zo vermijden ze het milieubelastend transport en vooral: wie wordt er niet gewoon blij van een zelfgeplukt boeket op de keukentafel?’ Beiden bloementelers bieden zelfpluk aan, maar telen ook beperkt voor floristen. 

De drie dames zijn heel blij dat de organisatoren van het WK wielrennen het verhaal van lokale, seizoensgebonden en ecologisch geteelde bloemen mee ondersteunen. Zo beseffen meer mensen dat ze kunnen kiezen voor een ecologisch alternatief. 

De sector van de biologische bloementeelt in België is jong en in volle ontwikkeling. Op onze productpagina over biobloemen lees je er meer over. 

Bron: persbericht door Tilia flowers

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.