De Hobbit, van Belgische sojaboon tot vleesvervanger
Als het aan De Hobbit, een gevestigde waarde in de wereld van biologische vleesvervangers ligt wordt 2022 het jaar van dé doorbraak van Belgische soja. Het in Maldegem gevestigde bedrijf werkt aan een lokale keten van Belgische sojaboon tot vleesvervangers.
De Hobbit maakt bewust de keuze om de eigen ecologische voetafdruk kleiner te maken. Zo zijn ze momenteel volop bezig met het testen van lokale, biologische soja. In samenwerking met landbouwexpert Arvesta en enkele Waalse landbouwers bewijzen ze nu dat biologische soja lokaal geteeld en verwerkt kan worden. Op die manier wordt er een duurzame lokale keten opgezet met lekkere en gezonde veganistische spreads en vleesvervangers als resultaat!
Samenwerking met Waalse telers
Door hun kennis te delen met de biologische boeren slaagde Arvesta er dit najaar voor het eerst in om 20 hectare biologische soja van goede kwaliteit te produceren, die dus voldoet aan de eisen van De Hobbit. Bovendien is dit ook een rendabele teelt voor de landbouwer die een eerlijke prijs krijgt voor zijn lokaal geteeld product, vertelt Arvesta in hun persbericht.
“Door het opbouwen van kennis rond de teelt van conventionele en biologische soja zijn we er voor het eerst in geslaagd om samen met de landbouwers tot een rendabele teelt te komen. Dankzij de samenwerking doorheen de keten met De Hobbit is het ons gelukt om met wederzijds begrip voor de uitdagingen die er zijn de waarde van dit lokaal geteelde product tot bij de consument te brengen.”
Marie Astrid Dossche: “Aangezien we de pionier zijn op het gebied van de productie van de op soja gebaseerde vleesvervangers zijn we fier dat we de telers kunnen tonen wat wij met hun soja kunnen doen.”
Belgisch Farm-to-Fork verhaal
Voor de Hobbit is een transparante voedselketen absoluut essentieel. In een project stappen om te onderzoeken of Belgische soja rechtstreeks in voeding voor mensen kan verwerkt worden, past voor 100% in hun missie. “Aangezien we de pionier zijn op het gebied van de productie van de op soja gebaseerde vleesvervangers (tempeh en tofu) zijn we fier dat we dat de eerste testen goed zijn verlopen en dat we de telers kunnen tonen wat wij met hun soja kunnen doen.”
Deze samenwerking met Arvesta maakt dat de Hobbit steeds zicht heeft op de oorsprong van de bonen en op elke stap van het productieproces. Duurzaamheid en innovatie staan namelijk centraal doorheen hun hele assortiment producten en kunnen ze op deze manier garanderen aan hun klanten.
Naar de toekomst toe hebben zowel de Hobbit, Arvesta als de landbouwers zich het doel gesteld om het volume Belgische bio soja te vergroten tot 100 hectare zodat op lange termijn 50% van het soja volume van De Hobbit van Belgische oorsprong zal zijn. Kortom een echt Belgisch Farm to Fork-verhaal!
Bron: De Hobbit, eigen bericht