Drie bioboeren zijn kanshebbers voor de "Korte Keten Kop"

13.04.2021
Korte Ketenkop2021
Foto v.l.n.r. Bart van Vremdveld, Bart van Kemp vzw en Jan van De Lommerte - (c) Provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen gaat dit jaar opnieuw op zoek naar hun topambassadeur voor de korte keten. Onder de kanshebbers zijn er maar liefst drie bioboeren: Jan Valckx van De Lommerte, Bart Verstraete van VremdVeld en Bart Vanbroekhoven van Kemp vzw. Laat je stem horen! 


Laat je stem horen!

Ben jij trots op jouw lokale (bio-)ambassadeur van de Korte Keten? De provincie Antwerpen onthult de winnende Korte Keten Kop 2021 bij de start van de Week van de Korte Keten, op zaterdag 15 mei. Er zijn vijf laureaten, je kan stemmen op jouw favoriete biologische hoeve-of streekproducent vóór 7 mei via www.weekvandekorteketen.be.

De Week van de Korte Keten promoot de veelzijdige korteketenverkoop door hoevewinkels, (boeren)markten, zelfpluk, automaten, groenteabonnementen, voedselteams, afhaalpunten, CSA-boerderijen, webwinkels met verse producten, coöperaties en buurderijen van 15 tot en met 23 mei 2021. Er zullen die week ook online kookworkshops georganiseerd worden.

Maak kennis met Bart, Jan en andere Bart

Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit én ook bloemen op  het Vremdveld in Vremde (Boechout). Bart wil voedselkilometers beperken en kraakverse producten aanbieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting.  

Jan Valckx van De Lommerte in Veerle-Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Zijn erf is ook een echte ontmoetingsplek.

Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw op de grens tussen Geel en Mol in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. Je ziet hun kuddes grazen in verschillende natuurgebieden, weides, industrieterreinen… in de Kempen en de wijde omgeving van Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

Bron: provincie Antwerpen

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.