Drie bioboeren zijn kanshebbers voor de "Korte Keten Kop"
De provincie Antwerpen gaat dit jaar opnieuw op zoek naar hun topambassadeur voor de korte keten. Onder de kanshebbers zijn er maar liefst drie bioboeren: Jan Valckx van De Lommerte, Bart Verstraete van VremdVeld en Bart Vanbroekhoven van Kemp vzw. Laat je stem horen!
Laat je stem horen!
Ben jij trots op jouw lokale (bio-)ambassadeur van de Korte Keten? De provincie Antwerpen onthult de winnende Korte Keten Kop 2021 bij de start van de Week van de Korte Keten, op zaterdag 15 mei. Er zijn vijf laureaten, je kan stemmen op jouw favoriete biologische hoeve-of streekproducent vóór 7 mei via www.weekvandekorteketen.be.
De Week van de Korte Keten promoot de veelzijdige korteketenverkoop door hoevewinkels, (boeren)markten, zelfpluk, automaten, groenteabonnementen, voedselteams, afhaalpunten, CSA-boerderijen, webwinkels met verse producten, coöperaties en buurderijen van 15 tot en met 23 mei 2021. Er zullen die week ook online kookworkshops georganiseerd worden.
Maak kennis met Bart, Jan en andere Bart
Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit én ook bloemen op het Vremdveld in Vremde (Boechout). Bart wil voedselkilometers beperken en kraakverse producten aanbieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting.
Jan Valckx van De Lommerte in Veerle-Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Zijn erf is ook een echte ontmoetingsplek.
Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw op de grens tussen Geel en Mol in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. Je ziet hun kuddes grazen in verschillende natuurgebieden, weides, industrieterreinen… in de Kempen en de wijde omgeving van Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.
Bron: provincie Antwerpen