Droogte: Niet immuun, maar wel beter bestand tegen klimaatopwarming

22.03.2021
20210322 Wereldwaterdag Rik Delhaye
Foto: Rik Delhaye, video door Greenpeace

Rik legt greppels en bermen aan, Vincent kiest voor biodiverse weilanden en Griet gebruikt biodiversiteit aan zaden en gewassen als buffer tegen de droogte. Ook bio ontsnapt niet aan lange periodes van droogte, maar dankzij agro-ecologische principes lijken sommige bioboeren wel beter bestand tegen de klimaatopwarming.


Een paar jaar geleden zetten sommige boeren de droogte nog weg als iets eenmaligs. Maar ondertussen is het besef gegroeid dat de droge zomers en natte winters het nieuwe normaal zijn. Bioboeren liggen dan ook vooral wakker van de droogte. De impact op de landbouw is niet te onderschatten: dieren en planten hebben immers water nodig om te groeien. 

We kijken naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart hoe bioboeren het hoofd boven water houden in tijden van droogte. 

Droog Vlaanderen

Vlaanderen kampt al jaren met een droogteprobleem. Ondanks het wisselvallige klimaat zijn we een waterarm gebied. Onze regio heeft te veel verharde oppervlakte, maar toch verdwijnt er elke dag nog 6 hectare grond (dat zijn 12 voetbalvelden!) onder beton. Al dat beton zorgt ervoor dat het regenwater maar moeilijk in de bodem kan insijpelen, en ook in de natste maanden lukt het ons niet om onze grondwatervoorraden voldoende aan te vullen. Wil je je hierin verdiepen? Dan is de Pano-reportage over de droogte een aanrader: te bekijken via de website van VRT NWS.

Boeren staan niet alleen in de frontlinie van de klimaatverandering, ze maken ook deel uit van de oplossing. Landbouwbodems hebben veel potentieel om water te laten insijpelen, al wordt dat vandaag te weinig benut. De bodem is op veel plaatsen samengedrukt door het gebruik van zware machines en de akkers zijn onvoldoende beschermd tegen erosie, waardoor bij hevige regenval het water en de grond snel wegspoelen.

"Vlaanderen heeft te veel verharde oppervlakte, maar toch verdwijnt er elke dag nog 6 hectare grond onder beton."

Bio niet immuun, wel beter bestand

Biologische boeren doen hun best om dit tegen te gaan. Ze streven naar een gezonde humusrijke bodem. Die werkt als een spons en houdt het water vast. Standaardprincipes in de biolandbouw zoals het roteren van gewassen op het veld, diversiteit aan zaden en planten, de bodem bedekken zorgen ook voor een weerbaarder productiesysteem. Hagen en bomen, poelen en vijvers verhogen niet alleen de biodiversiteit, maar houden het water ook mee vast. 

20210322 Wereldwaterdag Vincent Sfeerbeeld
Biodiverse weilanden 

Vincent Delobel gaat op zijn geitenboerderij voor biodiverse weilanden. “Door de wind verdorren de grond en de gewassen meer dan vroeger. Peulgewassen en planten die diep wortelen doen het beter in periodes van droogte, ze blijven groeien en produceren veel voer.” Rond de weilanden plant Vincent hagen en bomen, die zorgen voor schaduw en extra voer, en ook fungeren als windbreker voor de geiten.  

Vroeger konden de koeien op het biologische melkveebedrijf van Marc-André Hénin in Beauraing zo’n zeven maanden lang bijna altijd grazen. Nu is dat nu nog maar drie of vier maanden. Door de aanhoudende droogte heeft Marc-André het ritme van zijn melkproductie moeten aanpassen aan de minder voorspelbare seizoenen. “Door het afkalven in het voorjaar te concentreren hangt onze melkproductie nu meer samen met wanneer er gras groeit.” 

20210322 Wereldwaterdag Greet Sfeerbeeld
Diversiteit aan zaden en planten

Greet Lambrecht van Akelei gebruikt diversiteit aan zaden en planten als een buffer tegen de droogte. “Bij een monocultuurlandbouw heb je direct een groot verlies als het fout gaat,” vertelt ze, “Als het tegenvalt bij een van onze 60 gewassen, dan hebben we er nog voldoende die wel een mooie oogst opleveren.” 

De Akelei is ook bijzonder omdat Greet zelf zaden teelt. Zo produceren ze groentegewassen die beter zijn afgestemd op de lokale uitdagingen. “Doordat we de grond niet meer omspitten, geven we het microbiële leven in de bodem ook alle kansen,” aldus Greet. 

20210322 Wereldwaterdag Rik Delhaye Sfeerbeeld
Greppels en bermen

Bioboer Rik Delhaye van Broekelzenhoek legt op zijn hellende leemgronden greppels en bermen aan tegen erosie en verdroging. Dat zijn lange grachten die loodrecht op een heuvelhelling worden aangelegd, waardoor er helling afwaarts een ‘berm’ ontstaat. “Op die berm heb ik een mengsel van fruitbomen en groenten aangeplant waardoor de ondergrond verweven is met lange wortels en gezonde bacteriën en schimmels. Het is één spons. Alle liters water, alle regen van in de winter wordt in de onderste lagen van onze bodem gestockeerd,” legt Rik uit.  

Rik stockeert ook water op verschillende hoogtes met een systeem van hoger gelegen waterputten en communicerende vaten. Zo is er continu waterdruk, zonder enige pomp of externe energiebron, om voor druppelirrigatie te zorgen op de lagere percelen. “Met nuchter boerenverstand kan je op een plaatselijk niveau oplossingen bedenken die geen grote financiële middelen vragen,” besluit hij.  

Bron: Bio Actief 49 en Greenpeace Belgium

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.