Bioboeren starten webshop met zaden

22.12.2020
20201222 Webshop Vitale Rassen Aangepast
Foto: Vitale rassen

Via het netwerk 'Vitale Rassen' nemen bioboeren het telen van zaden terug in eigen handen. Hun doel is om de diversiteit aan gewassen opnieuw tot leven te brengen op het veld. Vanaf januari lanceren ze ook hun eigen webshop waar je als tuinder biologische zaden voor smaakvolle groenten, kruiden en bloemen kan bestellen.


Door eigen selecties in stand te houden ontwikkelt het netwerk vzw Vitale rassen robuuste, smaakvolle en goed producerende groenterassen die zich kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden en het klimaat. Die selecties willen ze nu ook beschikbaar stellen aan andere boeren en tuinders. 

Bestel je eigen biozaden

Vanaf januari kan je via hun gloednieuwe webshop  (www.vitalerassen.be/webshop) een hele waaier aan vitale, smaakvolle groenterassen, bloemen en kruiden bestellen. Je kan nu al snuisteren in het aanbod: de Mechelse blauwgroene winterprei van Akelei, oranje coeur de boeuf-tomaten van Ourobouros, leeuwenbekjes en papaver van Fleur Couleur…  Wie weet groeien deze komend seizoen ook in jouw tuin? 

Er komt heel wat kijken bij zo’n webshop, zo zijn er ook enkele mobiele dorser en een luchtschoner nodig om de zaden van de akker te halen en te schonen. De vzw lanceert daarom ook een crowdfunding om de aankoop van deze machines te financieren. Geef jij onze bioboeren een duwtje in de rug? 

'Wie weet groeien ze komend seizoen ook in jouw tuin? De Mechelse blauwgroene winterprei van Akelei, coeur de boeuf van Ourobouros, leeuwenbekjes van Fleur Couleur … '

Waarom zou je als bioboer zelf zaden telen? 

Eeuwenlang was zaadteelt onlosmakelijk verbonden met de landbouw. Boeren selecteerden de gewassen die we nodig hadden, die voedzaam waren en smakelijk. Hierdoor ontstond een ongelooflijk grote diversiteit aan voedsel op ons bord. Een groot deel van die diversiteit zijn we nu helaas tegen grote snelheid aan het verliezen.

In de laatste eeuw hebben steeds meer boeren hun eigen selecties losgelaten en kwam zaadteelt bijna volledig in handen van grote zaadbedrijven. Gedreven door een economische logica werden gewassen steeds uniformer, productiever en beter houdbaar, maar verloren ze een deel van hun voedingswaarde, smaak en veerkracht. Bedrijven vragen ook patenten aan op nieuwe rassen die zij ontwikkelen, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Enerzijds omdat boeren niet meer zelf hun zaden kunnen en mogen telen, anderzijds omdat de diversiteit aan gewassen daardoor afneemt.

Bron: Vitale Rassen. 

Afnmae Diversiteit
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.