Een op vijf productlanceringen zijn bio

07.10.2019
20190829 Bioshop Turnhout
Foto: KVL/Creative Nature bij Bioshop Turnhout 
In categorie

Bio drukt steeds meer zijn stempel op het voedingsaanbod in de supermarkt. Bijna een vijfde (17%) van alle nieuwe producten in de winkelrekken in Europa is bio, volgens het Britse studiebureau Mintel.


Volgens nieuw onderzoek van het Britse studiebureau Mintel is het aantal lanceringen van bio-producten wereldwijd de voorbij tien jaar gestegen van 6% tot 10%. In Europa is bijna een vijfde (17%) van alle nieuw gelanceerde voedsel- en drankproducten biologisch. 

Bovendien laat de studie zien dat Frankrijk één van de voortrekkers is als het over innovatie gaat: goed voor 22% van alle biologische productlanceringen in Europa tussen 2018 en 2019, gevolgd door Duitsland (20%) en Spanje (9%).

'Goed voor' of 'vrij van'

Samen met de populariteit van bio is er ook de groeiende interesse voor producten die “goed voor” of “vrij van” claimen. In de voorbije tien jaar stegen die producten van 20% naar 43%. Producten met een ethisch label hebben in dezelfde periode een bijna identieke groei gekend.

Het biologisch segment biedt ook veel innovatiekansen. Waar biowijnen vroeger een ondergeschikte rol kregen toebedeeld, geraken ze nu steeds meer ingeburgerd. Plantaardige voeding is een van de populairste trends. Bijna de helft van de veganistische voedingsmiddelen en dranken die in de afgelopen twaalf maanden op de markt zijn gebracht, blijkt biologisch.

Vooral jonge generaties

Volgens diezelfde studie die ook peilde naar het aankoopgedrag in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Polen zijn het vooral de Millennials (25-34 jaar) en generatie Z (16-24 jaar) die het meest geneigd zijn om bioproducten te kopen. 

“Generatie Z is opgegroeid in een tijdperk waarin gezondheid en welzijn een heel belangrijke rol spelen. Voor de jonge generaties heeft de sociale en milieu-impact van consumptie een groot belang, wat kan bijdragen aan de verdere groei van de bio-sector”, aldus onderzoekster Katya Witham.

Bron: Gondola & Mintel

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.