Eerlijke chocola duurt het langst.

02.10.2018
Week Fair Trade © Foto: Oxfam Wereldwinkels
Foto: Oxfam Wereldwinkels
In categorie

Van 3 tot en met 13 oktober is het Week van de Fair Trade. Dit jaar strijdt Fairtrade Belgium voor een eerlijke en duurzame cacaosector!


De boeren die de cacao voor onze Belgische chocolade telen, verdienen geen leefbaar inkomen. Wereldwijd zijn er vandaag zo’n 6 miljoen cacaoboeren. De productie gebeurt voor meer dan 90% door kleinschalige familiale boerderijen. Meer dan 2 miljoen kinderen zouden wereldwijd in de sector werken en ook de ontbossing die met de productie verbonden is, neemt niet af. De grote chocoladebedrijven doen te weinig om de problemen aan te pakken. Week van de Fair Trade wil de betrokkenheid van de Belgen voor eerlijke handel verhogen. Dit jaar hebben ze de cacaoteelt als focus gekozen.

Bio en fair trade

Bioproducten voldoen aan strengere ecologische eisen dan eerlijke producten. Fairtradeproducten focussen meer op sociale duurzaamheid voor de boeren. Beiden keurmerken hebben een nauwe band. Je kijkt dus best uit naar beide labels, bio én fair trade, voor een keuze die je dubbele garanties biedt. Lees meer in onze FAQ.

Dat bevestigt Charles Snoeck van Fairtrade Belgium: “Momenteel heeft ongeveer 65 % van het Fairtrade-assortiment op de Belgische markt ook een biolabel. Wereldwijd zijn 52% van de producenten die werken voor coöperaties zowel biologisch als Fairtrade. Op veel bananen, chocolade, koffie en suiker kan je beide labels terug vinden. In 2017 waren bijna alle in ons land verkochte eerlijke bananen biologisch geteeld. Verder is 45% van alle Fairtrade koffie ook bio. Van de Fairtrade chocolade is 20% biologisch, maar dat is vooral te wijten aan de lage prijzen die voor cacao op de wereldmarkt betaald worden, waardoor de boeren onvoldoende financiële middelen hebben om te investeren in biologische productie.”

'Wereldwijd zijn 52% van de producenten die werken voor coöperaties zowel biologisch als Fairtrade.'

Draai niet rond de pot

De boodschap van Oxfam-Wereldwinkels aan onze politici is duidelijk: Draai niet rond de pot. Pas de regels aan en maak ons echt trots op Belgische chocolade! 

  • Ze organiseren een ludieke actie. Kom op zaterdag 13 oktober naar een Oxfam-Wereldwinkel en ruil een lege, uitgewassen chocopot van gelijk welk merk voor een gratis pot choco Nuts van Oxfam Fair Trade (400 gram - zolang de voorraad strekt).
  • Laat je stem horen en teken de petitie voor een duurzame cacaosector.
  • Kijk uit naar de biologische en fairtrade chocoladerepen, chocolademelk, truffels, ... in je lokale Wereldwinkel. 

Premie voor bio 

Fair trade boeren worden financieel aangemoedigd om te kiezen voor biologische landbouw. Ze ontvangen een hogere premie bovenop de marktprijs voor hun bioproducten. Ook wanneer ze nog niet de mogelijkheid hebben om als biologisch teler aan de slag te gaan, worden ze gestimuleerd om een aantal milieustandaarden te respecteren: gevaarlijke pesticiden en ggo’s zijn strikt verboden en er worden ook regels rond bodem, biodiversiteit, water- en afvalbeheer opgesteld. 

'Fair trade boeren worden financieel aangemoedigd om te kiezen voor biologische landbouw. Ze ontvangen een hogere premie bovenop de marktprijs voor hun bioproducten.'
Oxfam Cacaoteelt
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.