​Is fair trade ook altijd bio?

Duurzaam? Biologisch? Fair trade? Als consument is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. Nochtans is het eenvoudig: fair trade is niet altijd bio maar bio en fair trade zijn wel een perfecte match. Samen dragen ze bij tot een betere wereld.

Zowel bio als fair trade zijn labels die streven naar een duurzame aanpak voor mens, planeet en dier. Fairtradeproducten uit de derde wereld zijn bij voorkeur ook biologisch. Biologische producten van hier zijn liefst ook eerlijk betaald. Het ene sluit het andere niet uit. Integendeel, beide lastenboeken groeien steeds meer naar elkaar toe. Veertig procent van het fairtrade-assortiment is inmiddels biologisch gecertificeerd.

Bio vs fair trade

Het biolabel is wettelijk beschermd via Europese wetgeving en verplichte onafhankelijke controle. Bovendien kent bio één duidelijk verplicht logo voor alle in de EU geproduceerde bioproducten. Het begrip 'fair trade' is niet wettelijk beschermd en kan via verschillende labels of benamingen weergegeven worden – het meest bekende is Fairtrade Belgium.

Eerlijk is eerlijk

Het fairtradelabel is specifiek bedoeld voor producten van producenten uit het Zuiden. De internationale handel slaagt er immers vaak niet in om boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs te betalen die een waardig bestaan mogelijk maken.

Fair trade is dus in oorsprong, en tot op vandaag, een manier van armoedebestrijding. Fair trade wil boeren en arbeiders een menswaardig inkomen bezorgen, niet via giften, maar via correcte handel. Deze drie principes vormen de basis van fair trade:

  • een duurzame productie, goed voor mens en milieu;
  • een stem voor de boer of arbeider, zodat ontwikkeling inspeelt op de juiste noden;
  • eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen in de keten.
'Eerlijke handel helpt armoede te bestrijden'

Alle fairtradeproducten zijn dus per definitie producten van eerlijke handel. Ze bieden consumenten van bij ons een concreet alternatief voor producten uit het zuiden die een onrechtvaardig handelssysteem, en dus armoede, in stand houden. Bovendien is fair trade ook voorstander van een duurzame productie. Vaak wordt gestreefd naar een biologisch gecertificeerde productie. Want ook in het Zuiden is biologisch beter voor het milieu. Zie je het Europese biolabel op de verpakking van een fairtradeproduct staan, dan weet je zeker dat het geproduceerd is volgens de normen van de Europese wetgeving voor bio.

Bio? Meer dan ecologisch!

De biosector is in de eerste plaats bekend om zijn ecologische en diervriendelijke productiewijze: die zit namelijk stevig vervat in de Europese wetgeving. Maar ook de biosector is voorstander van correcte handelsrelaties. 'Eerlijke prijs' is een van de vier principes die de internationale biosector nastreeft. In Vlaanderen ontvangen bioboeren doorgaans een betere en vooral stabielere prijs voor hun producten dan hun gangbare collega's.

Kortom, bio en fair trade versterken elkaar. Daarom zie je beide labels niet altijd, maar steeds vaker, samen op zuiderse producten.
_ _ _

(*) Voor een voedingsproduct 'biologisch' is, moet het voldoen aan de specifieke regels van de Europese biowetgeving, zowel op het vlak van productie als verwerking, distributie en verkoop. Deze regels beschermen de term ‘biologisch’, want wie de term onterecht gebruikt, kan daarvoor gestraft worden. Als je dus op een product het EU-biologo ziet, kan je er zeker van zijn dat dat product 100% bio is.

Fair Trade En Bio

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.