Eosta komt met 'Echte Kostprijs'-cijfers voor gezondheidsaspecten van biologisch fruit

Het Nederlandse bedrijf Eosta, distributeur van verse biologische en eerlijke groente en fruit, maakte recent de eerste resultaten bekend van een pilotproject waarin de verborgen kosten van voedselproductie worden berekend. De resultaten laten duidelijk lagere maatschappelijke kosten zien voor biologisch fruit, niet alleen op ecologische vlak, maar ook voor de gezondheid van consumenten.
Maatschappelijk voordeel
Met input uit nieuwe onderzoeken komt het pilootproject ‘True Cost Accounting for Food, Farming en Finance’ uit op aanzienlijke kostenvoordelen met betrekking tot de gezondheid van consumenten voor biologische appels, ananas, peren, citrus en bananen, als gevolg van de impact van pesticidenresiduen. Voor biologische appels is het verschil het grootst: € 0,14 per kilo maatschappelijk voordeel ten opzichte van gangbare appels.
De eerdere True Cost berekeningen voor producten van Eosta gingen alleen over ecologische aspecten: bodem, klimaat en water. Wanneer we die bedragen optellen bij de nieuwe cijfers, komt het voordeel van biologische appels ten opzichte van gangbare appels op € 0,20 per kilo.
Impact op natuur en maatschappij
Op chemie gebaseerde landbouw – van monoculturen tot grootschalig gebruik van pesticiden – heeft geleid tot uitputting van natuurlijk kapitaal en schade aan sociaal kapitaal, dat wil zeggen het welzijn van gemeenschappen. De Wereldvoedselorganisatie FAO heeft de negatieve impact van de voedselproductie op natuurlijk en sociaal kapitaal becijferd op ongeveer €5 biljoen per jaar (d.w.z. 5000 miljard). Deze impact is echter niet terug te vinden in de balansen van bedrijven of in het Nationaal Product.
Biologische producten zijn niet te duur, maar gangbare te goedkoop.
De pilot is een vervolg op de lancering van Eosta’s True Cost of Food2 campagne in 2016, die consumenten bewust wil maken van de verborgen kosten van voedselproductie. De conclusie daarvan was dat biologische producten niet te duur zijn, maar gangbare te goedkoop.
Volkert Engelsman, CEO van Eosta, zegt: “Dankzij het geweldige werk van VN-organisaties als de FAO, maar ook de WHO, UNEP en UNDP, hebben we nu toegang tot rekenmodellen die ons niet alleen helpen om de impact van voedselproductie op de bodemvruchtbaarheid, klimaat, waterkwaliteit, biodiversiteit en sociale structuren te kwantificeren, maar er ook cncrete bedragen aan te koppelen.
We hebben dit werk al gedaan op het niveau van telers en producten, we willen nu verder gaan en de True Cost gegevens doorvoeren tot in de balans en de winst-en-verliesrekening. Het doel is dat de pilot een praktisch dashboard oplevert waarmee bedrijven in de voedingssector in de toekomst hun impact kunnen meten en berekenen.”
Voor meer details, klik hier. (in het Engels)