Europese biolandbouw goed voor meer dan 40 miljard euro

17.02.2020
Csm World Of Organic Agriculture Infographics En 2020 1200 Dpi Eu Ac3A39F605
Infografieken: Fibl
In categorie

De biologische landbouw blijft in Europa hoge toppen scheren. De markt was in 2018 goed voor 40,7 miljard euro, een stijging met 7,8% ten opzichte van 2017. Spanje, Italië en Frankrijk besteden de grootste oppervlakte aan bio. Ook België moet relatief gezien niet onderdoen. Dat blijkt uit het jongste biorapport van FiBL en IFOAM.


EU: Spanje het grootst, België doet het goed

In Europa bedroeg de oppervlakte van biologische landbouw in 2018 zowat 15,6 miljoen hectare, een toename met 1,25 miljoen hectare of 8,7% op een jaar tijd. Spanje heeft de grootste oppervlakte aan biolandbouw besteed: 2 miljoen hectare. Italië (1,79 miljoen hectare) en Frankrijk (1,53 miljoen hectare) maken de top drie volledig. Ook België moet - relatief gezien - niet onderdoen.

België heeft een biologische landbouwoppervlakte van 89.000 hectare, 6,8 procent van het totale landbouwareaal. Het grootste deel daarvan ligt in Wallonië. Ter vergelijking: in Nederland was biolandbouw goed voor een oppervlakte van bijna 58.000 hectare. Nederland valt daarmee pal op het Europese gemiddelde van 3,1% van het totale areaal. 

Csm Organic Farmland 5Eedf779B7 1

61 euro per Belg

De Europese biomarkt had in 2018 een waarde van 40,7 miljard euro, een stijging met 7,8 procent ten opzichte van 2017. In Europa is Duitsland de koploper, met een omzet van 10,9 miljard euro uit biolandbouw, gevolgd door Frankrijk (9,1 miljard euro) en Italië (3,5 miljard euro). België bezet daar de elfde plaats: in ons land bracht biolandbouw dat jaar 698 miljoen euro op.

Binnen Europa valt België nog net binnen de top 10 van landen met de hoogste consumptie van biologische voeding. De Belg spendeerde in 2018 gemiddeld 61 euro aan bioproducten. Het Europese gemiddelde ligt op 50,5 euro per persoon. In Zwitserland en Denemarken gaan ze daar dan weer ver over. De Zwitsers en Denen geven zowat 312 euro per jaar uit aan biologische producten.

Csm Organic Retail F1A2Bd911B

Wereldwijd: 2 miljoen hectare meer

Bio blijft het over de hele wereld goed doen. Eind 2018 werd wereldwijd 71,5 miljoen hectare aan biologische landbouw besteed. Daarmee groeide de oppervlakte aan biolandbouw wereldwijd met 2 miljoen hectare (2,9%) ten opzichte van 2017.

Kijken we voorbij de Europese grenzen, dan zien we dat Australië (35,6 miljoen hectare), Argentinië (3,6 miljoen hectare) en China (3,1 miljoen hectare) de koplopers zijn op het vlak van areaal. Daar hoort een kanttekening bij: vaak gaat het hier om gigantische graslanden bedoeld voor biologisch vee. 

De Verenigde Staten blijven met voorsprong de grootste markt. De handel in biologische voeding bedroeg er 40,6 miljard euro, terwijl het globale totaal op bijna 97 miljard ligt.

Wie zich wil verdiepen in de wereldwijde cijfers van bio kan daarvoor terecht in het jaarrapport van FiBL.

Bron: BioForum

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.