Europese Commissie lanceert nieuw actieplan bio

25.03.2021
20210325 Europees Actieplan
Foto: Astrid Agemans, BE O Antwerpen
In categorie

Europa heeft een actieplan klaar om de biologische landbouwsector een duw in de rug te geven.  IFOAM Organics Europe, de Europese koepel voor bio, is blij met zoveel concrete acties die moeten leiden tot een groter aandeel bio in de EU: bio als criterium bij overheidsopdrachten, een jaarlijkse Europese 'Organic Day'... 


De Europese Commissie lanceert vandaag een nieuw actieplan voor de biologische landbouw voor de periode 2021-2027IFOAM Organics Europe, de Europese koepel voor biologische landbouw, is verheugd dat dit plan zoveel concrete acties bevat die moeten leiden tot een groter aandeel bio in de EU en meer toegang tot biologisch voedsel voor consumenten. 

Jan Plagge, President van IFOAM Organics Europe was eerder al tevreden dat de Europese Farm-to-Fork-strategie biologische landbouw centraal stelt, met als doel 25% biologisch landbouwareaal tegen 2030. De publicatie van een nieuw Europees biologisch actieplan luidt een nieuw tijdperk in voor de omslag van onze voedselsystemen naar agro-ecologie.   

Concrete stappen

Het plan zet sterk in op acties die de Europese lidstaten kunnen ondernemen om vraag en aanbod van biologische producten bij hen te stimuleren. Zo roepen ze lidstaten op om een nationale strategie rond bio te ontwikkelen. Die moet dan duidelijke acties, deadlines en doelstellingen bevattenBioForum steunt deze oproep en is benieuwd om te zien hoe de Vlaamse Overheid hiermee aan de slag zal gaan.  

De Commissie zet concrete stappen om de vraag naar biologische producten te stimuleren, zoals het toegekende budget van € 49 miljoen voor de promotie van biologische producten. Het plan legt ook de focus op duurzame overheidsopdrachten: tegen 2023 zouden ze graag willen dat bio een minimumcriterium is bij dit soort overheidsopdrachten. Ook dat zien we in Vlaanderen graag gebeuren.  

Jaarlijkse 'Organic Day'

Andere acties die in het oog springen zijn een jaarlijkse Europese 'Organic Day', die moet helpen om het bewustzijn rond biologische landbouw te verhogen. Daarnaast komt er een studie rond True Cost Accounting, de echte prijs van voedsel. Gezien het belang van kennis over biologische voedselsystemen en de rol die biologische praktijken kunnen spelen bij de internalisering van milieukosten, moet volgens IFOAM Organics Europe ten minste 30% van de Horizon Europa-financiering voor landbouw, bosbouw en plattelandsgebieden ook worden toegewezen aan onderwerpen die relevant zijn voor de biologische sector. 

Het volledige actieplan vind je hier.

 Bron: IFOAM Organics Europe

Ashampoo Snap Donderdag 25 Maart 2021 10H47M58S 001
Ashampoo Snap Donderdag 25 Maart 2021 10H51M17S 002
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.