Europese koepelorganisatie IFOAM roept op om Farm2Fork-strategie niet te laten varen

17.03.2022
Rs15115 Kvl 20141106 0300 Lpr
Foto: Kobe Van Looveren

IFOAM Organics Europe, de Europese koepelorganisatie van de biosector, roept alle Europese ministers van landbouw op om vast te houden aan de Farm2Fork-strategie. BioForum, de biologische sectororganisatie voor Vlaanderen,  onderschrijft deze boodschap. 


Voedselsoevereiniteit

Door de oorlog in Oekraïne gaan er in Europa stemmen op om de vooropgestelde Farm2Fork-strategie bij te sturen. In een brief die de organisatie IFOAM Organics Europe aan de landbouwministers heeft bezorgd, roepen ze op om daar aan vast te houden. 

Op dit moment is de voedselsoevereiniteit van Europa erg belangrijk, en het huidige voedselsysteem is structureel afhankelijk van een aantal geïmporteerde inputs, met stikstofmestoffen als belangrijkste. Alleen al voor stikstofmeststoffen is minstens 25% van de Europese leveringen van stikstofmeststoffen afhankelijk van Rusland en met name van het Russische gas dat nodig is voor de productie ervan.  De prijs van deze meststoffen is sinds de zomer van 2020 gestegen, met aanzienlijke gevolgen voor de boeren. 

Daarom waarschuwt IFOAM Organics Europe de ministers voor de risico's van een opportunistische aanpak van het verhogen van de productie zonder ons landbouwmodel te veranderen. Het zou onze afhankelijkheid alleen maar vergroten en de Europese Unie verplichten een model voort te zetten dat op zijn retour is. 

"Op dit moment is de voedselsoevereiniteit van Europa erg belangrijk, en ons huidige voedselsysteem is structureel afhankelijk van geïmporteerde inputs. Alleen al voor kunstmest is minstens 25% van de Europese leveringen van afhankelijk van Rusland."

Niet meer, maar anders produceren

Het gaat er niet om meer te produceren, maar om anders te produceren. We moeten, aldus IFOAM, een grootschalige transitie van onze landbouw en voeding doorvoeren, rekening houdend met soevereiniteit, maar ook met ecologie, klimaatverandering en sociale gevolgen.  

Die transitie moet in de eerste plaats bestaan uit verminderen van de buitenlandse afhankelijkheid van het intensieve veehouderijmodel. 

Tegelijkertijd moet biologische landbouw  op grotere schaal worden geïmplementeerd, omdat het een duurzame oplossing is om onze soevereiniteit te versterken. Ten eerste verbiedt het alle synthetische chemische inputs, en in het bijzonder stikstofhoudende meststoffen die massaal worden geïmporteerd door de gangbare landbouw. Ten tweede is het gebaseerd op agronomische praktijken die gericht zijn op autonomie van landbouwbedrijven, terwijl de grote uitdagingen van de ecologische en klimaatcrisis worden aangepakt. 

Biologische landbouw is daarvoor het beste model, omdat het het mogelijk maakt om tegelijkertijd twee grote uitdagingen aan te pakken: voedselautonomie en ecologische transitie. 

Daarom roepen we de Europese ministers op om niet te twijfelen aan de "Farm to Fork" -strategie, die de allereerste stadia van deze transitie mee vormt geeft. Integendeel, de realisatie van deze strategie moet worden versterkt en versneld door het hele agrovoedingsecosysteem te mobiliseren: opleiding, onderzoek, financiering, raad, industrie en consumenten. 

Bron: IFOAM EU

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.