Sterke vrouwen achter winkelconcept OHNE laten zich niet inpakken

08.03.2022
Portret Ohne Winkeluitbaters Vrouwendag
Ondertussen bestaan er zo al zes verpakkingsvrije Ohne-winkels in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant die gerund worden door zelfstandige uitbaatsters. Van links naar rechts: Marianne (Aalst), kathleen (Nevele) Kristien (ternate) Emmanuelle (Gent) Sophie (Gent) Alexia (Coop) Lieselotte (Zwalm) en Gabrielle (Gent).
In categorie

Natuurlijk onverpakt is niet enkel de leuze van OHNE, maar ook het credo van Alexia Coppens, die mede-oprichtster is van de coöperatie achter de verpakkingsvrije biowinkels. Samen met zeven andere winkeluitbaatsters toont ze dat een leven zonder, of toch met een stuk minder verpakkingen eigenlijk echt niet zo moeilijk is. "Vijf of zes dagen per week een eigen winkel runnen is in combinatie met een gezin zeker en vast een uitdaging. Het helpt dat we kunnen rekenen op een team van gelijkgestemde zielen."


Alexia is succesvol mede-oprichtster van OHNE, een verpakkingsvrij winkelconcept met een focus op biologische en lokale producten. “Het idee van OHNE is ontstaan in 2014, toen ik met gelijkgestemde zielen het gevoel had dat een verpakkingsvrije winkel in Gent goed zou werken. Na de opening van onze eerste winkel werden we benaderd door andere vrouwelijke ondernemers die ook met het plan rondliepen om in hun eigen dorp of stad een verpakkingsvrije winkel te openen.”

"Vijf of zes dagen per week een eigen winkel runnen is in combinatie met een gezin zeker en vast een uitdaging. Het helpt dat we kunnen rekenen op een team van gelijkgestemde zielen."

Gelijkgestemde vrouwen

Ondertussen bestaan er zo al zes verpakkingsvrije OHNE-winkels in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Sophie, Emmanuelle en Gabrielle in Gent, Marianne in Aalst, Lieselotte in Zwalm, Kathleen in Nevele en Kristien in Ternat runnen hun verpakkingsvrije biowinkels als zelfstandige uitbaatsters.

Alexia: “Dat ons team strikt vrouwelijk is, dat vind ik leuk en bewonderswaardig. Vijf of zes dagen per week een eigen winkel runnen is in combinatie met een gezin zeker en vast een uitdaging. Het helpt dat we kunnen rekenen op een team van gelijkgestemde zielen. We zijn allemaal jonge vrouwen in het drukste moment van ons leven, maar dat heeft ons niet tegengehouden om dit ondernemersavontuur te gaan.”

“Ik heb er zelf ook het raden naar waarom weinig mannen interesse tonen om een eigen verpakkingsvrije winkel te runnen. Onze winkels zijn kleinschalig waardoor je zelf het contact met je klanten verzorgt. Misschien spreekt het sociale aspect vrouwen meer aan?”

Verpakkingsvrij winkelen vergt iets meer organisatie dan een winkelkar vullen in de supermarkt en dat komt vaker in de handen van vrouwen terecht."

Coöperatie met ambitie

Vanuit hun centrale winkel in Gent zijn ze ook doorgegroeid naar een coöperatieve vennootschap. Alexia: “Ik sta zelf nooit in de winkel, maar run de coöperatie. Daarbij onderhoud ik zoveel mogelijk rechtstreekse contacten met onze biologische leveranciers. Ik merk dat de productie nog vaker door mannen wordt gerund, al ervaar ik de biologische landbouw zeker niet als een eenzijdige mannenwereld." In een Facebookpost hieronder maken ze gebruik van internationale vrouwendag om al de fantastische, vrouwelijke onderneemsters waar ze bij OHNE  mee samenwerken in de kijker te zetten!"

Alexia: “Verpakkingsvrij winkelen vergt iets meer organisatie dan een winkelkar vullen in de supermarkt en dat komt vaker in de handen van vrouwen terecht. In onze winkels merken we dat vooral vrouwen tijd maken om die bewustere keuzes te maken, al zijn er onder onze klanten zeker ook mannen. We zien in het algemeen dat vooral vrouwen de drijvende kracht zijn achter een duurzamere levensstijl voor hun gezin.”

Bron: eigen bericht, met dank aan Alexia Coppens. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.