Week van de Bij: Teken de Europese petitie om de bijen te redden

04.06.2019
20190604 Weekvande Bij Hoofdbeeld Peter
Foto: Week van de Bij 2019
In categorie

Nog tot en met zondag 9 juni loopt de Week van de Bij. Wie iets positiefs wil ondernemen ten voordele van de bijen kan de Europese petitie ondertekenen: één miljoen handtekeningen zijn nodig om Europa tot actie aan te zetten. Natuurlijk helpt het ook om bio te kopen, want dan kies je voor een landbouw zonder chemische pesticiden. 


Teken de petitie

Sinds vorige week kan je de petitie van het burgerinitiatie 'Red de Bijen' tekenen. Als de organisatoren in één jaar tijd één miljoen mensen uit ten minste zeven lidstaten achter hun eis kunnen scharen, moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren. Ze kan dan wetgeving voorstellen, of ze moet tenminste verantwoorden waarom ze geen actie onderneemt. Om de habitat voor insecten te beschermen moet er een wetgeving komen: de bevordering van de biodiversiteit moet een verplichte overkoepelende doelstelling van het landbouwbeleid worden en het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden moet drastisch beteugeld worden. 

Je kan de petitie vinden op deze website.

"Met biologische landbouw worden twee van de drie oorzaken van bijensterfte aangepakt"

Bijen en bio

De tijd dringt: Vandaag gaat de helft van de wilde bijensoorten erop achteruit of is met uitsterven bedreigd. In Vlaanderen haalde in 2013 meer dan 36% van alle bijenvolken de lente niet. Vergeleken met de rest van Europa scoren we daarmee ontzettend slecht! 

Wat zijn de oorzaken? Door de achteruitgang van de biodiversiteit op akkers en in tuinen is er weinig stuifmeel en nectar voorhanden. Bijen worden belaagd door parasieten, zoals de varroamijt die haar eitjes op de larven van de bij legt. Als er goede planten aanwezig zijn waarop de bijen fourageren, dan bevatten die vaak schadelijke pesticidenresiduen. Uit onderzoek op bijenwas blijkt dat er gemakkelijk 2 tot 12 verschillende chemische verbindingen terug te vinden zijn in de honingraten. Van bepaalde chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen krijgen de bijen geheugenverlies of neemt hun oriëntatievermogen af. Dan vinden ze uiteindelijk hun voedsel niet terug, waardoor ze kunnen sterven. 

Met biologische landbouw worden twee van de drie oorzaken van bijensterfte aangepakt: biologische boerderijen dragen aanzienlijk meer bij tot de algemene biodiversiteit dan gangbare landbouwbedrijven, gemiddeld dertig procent. Bio maakt geen gebruik van chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen. Meer biologische landbouw kan het voedselrijke gebied voor de bijen vergroten. Zo hebben de bijen het hele jaar door voldoende te eten. Bijen zorgen op hun beurt voor een hogere voedselopbrengst voor de bioboer. Een perfecte match! 

Week van de Bij roept op om van je tuin een bijenrestaurant te maken, met een samenspel van bloeiende kruiden, bomen en struiken. Tijdens het slotevent in Lier op zondag 09/06 kan je op bezoek bij een imker en bij de bioboer van CSA Kraakvers. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.