Week van de Bij: Teken de Europese petitie om de bijen te redden
Nog tot en met zondag 9 juni loopt de Week van de Bij. Wie iets positiefs wil ondernemen ten voordele van de bijen kan de Europese petitie ondertekenen: één miljoen handtekeningen zijn nodig om Europa tot actie aan te zetten. Natuurlijk helpt het ook om bio te kopen, want dan kies je voor een landbouw zonder chemische pesticiden.
Teken de petitie
Sinds vorige week kan je de petitie van het burgerinitiatie 'Red de Bijen' tekenen. Als de organisatoren in één jaar tijd één miljoen mensen uit ten minste zeven lidstaten achter hun eis kunnen scharen, moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren. Ze kan dan wetgeving voorstellen, of ze moet tenminste verantwoorden waarom ze geen actie onderneemt. Om de habitat voor insecten te beschermen moet er een wetgeving komen: de bevordering van de biodiversiteit moet een verplichte overkoepelende doelstelling van het landbouwbeleid worden en het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden moet drastisch beteugeld worden.
Je kan de petitie vinden op deze website.
"Met biologische landbouw worden twee van de drie oorzaken van bijensterfte aangepakt"
Bijen en bio
De tijd dringt: Vandaag gaat de helft van de wilde bijensoorten erop achteruit of is met uitsterven bedreigd. In Vlaanderen haalde in 2013 meer dan 36% van alle bijenvolken de lente niet. Vergeleken met de rest van Europa scoren we daarmee ontzettend slecht!
Wat zijn de oorzaken? Door de achteruitgang van de biodiversiteit op akkers en in tuinen is er weinig stuifmeel en nectar voorhanden. Bijen worden belaagd door parasieten, zoals de varroamijt die haar eitjes op de larven van de bij legt. Als er goede planten aanwezig zijn waarop de bijen fourageren, dan bevatten die vaak schadelijke pesticidenresiduen. Uit onderzoek op bijenwas blijkt dat er gemakkelijk 2 tot 12 verschillende chemische verbindingen terug te vinden zijn in de honingraten. Van bepaalde chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen krijgen de bijen geheugenverlies of neemt hun oriëntatievermogen af. Dan vinden ze uiteindelijk hun voedsel niet terug, waardoor ze kunnen sterven.
Met biologische landbouw worden twee van de drie oorzaken van bijensterfte aangepakt: biologische boerderijen dragen aanzienlijk meer bij tot de algemene biodiversiteit dan gangbare landbouwbedrijven, gemiddeld dertig procent. Bio maakt geen gebruik van chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen. Meer biologische landbouw kan het voedselrijke gebied voor de bijen vergroten. Zo hebben de bijen het hele jaar door voldoende te eten. Bijen zorgen op hun beurt voor een hogere voedselopbrengst voor de bioboer. Een perfecte match!
Week van de Bij roept op om van je tuin een bijenrestaurant te maken, met een samenspel van bloeiende kruiden, bomen en struiken. Tijdens het slotevent in Lier op zondag 09/06 kan je op bezoek bij een imker en bij de bioboer van CSA Kraakvers.