Fair trade wordt beter verkocht maar is steeds minder bekend

05.10.2022
Save Coffee
Foto: Fairtrade Belgium
In categorie

Tijdens de Week van de Fair Trade, van 5 tot en met 15 oktober, zetten alle fairtradeorganisaties eerlijke handel in de kijker in het hele land. Vorig jaar werd in België een recordbedrag uitgegeven aan fairtradeproducten, maar de bekendheid van het keurmerk gaat achteruit. Komende week brengt er gelukkig een waaier aan activiteiten fair trade naar de mensen toe. 


Volgens de barometer ‘Belgen en fair trade 2022’ liggen veel mensen wakker van de dalende koopkracht, maar toch gaven Belgen nooit meer uit aan fair trade dan in 2021: gemiddeld 29,28 euro per Belg. Dat is een stijging van bijna 20% tegenover het jaar ervoor.

In contrast met het sterk stijgende consumptiecijfer staat de dalende bekendheid van fair trade. Zo’n 71 procent van de Belgische bevolking zegt al van fair trade gehoord te hebben. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. Drie op de tien Belgen kennen het principe dus niet, en die trend is nog sterker bij jongeren. Bij de mensen die er al over gehoord hebben, heeft fair trade wel een positief imago. 

Save Coffee

Geeuw om de koffie te redden? 

Onder de hashtag #savecoffee roept Fairtrade Belgium op om te geeuwen tegen de beroerde situatie waarin koffieproducenten zich (nog steeds) bevinden. “Koffieoogsten in Brazilië, Guatemala & Honduras mislukken omdat koffieplanten enorm gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Als we nu niks doen dan zal er binnen enkele decennia geen koffie meer zijn. En als er geen koffie is, hoe zullen we dan wakker blijven?”

Maak van fair trade de norm

“Red het klimaat, maak van fair trade de norm,” zo roept Oxfam België op. “De impact van de klimaatcrisis is voor boeren in economisch kwetsbare landen immers nog harder voelbaar dan bij ons. Enkel met een eerlijk inkomen kunnen boeren zich aanpassen aan de extremere weersomstandigheden.” 

Daarom ligt in de Wereldwinkels een klimaatpetitie waarbij Oxfam concrete klimaatmaatregelen eist van onze verschillende overheden. De petitie, die ondertussen al ruim 5000 handtekeningen telt, zullen ze aan de ministers overhandigen tijdens de VN-klimaatconferentie in november.

Bio en fair trade: een nauwe band

Wij zien dat bio en fair trade een goede match blijven: bananen, koffie en katoen zijn het vaakst zowel fairtrade als biologisch gecertificeerd. Wereldwijd is 66 procent van de fairtradekoffie die in 2020 werd verkocht biologisch gecertificeerd. Voor bananen ligt dat aandeel op 63 procent, bij katoen op 56 procent. 

Chart Nauweband Bio Fairtrade

Waaier aan activiteiten

Tussen 5 en 15 oktober brengt een waaier aan activiteiten in heel België fair trade naar de mensen toe. Een greep uit het aanbod:

  • Op zaterdag 15 oktober gooien de Wereldwinkels hun deuren feestelijk open en valt er heel wat te proeven en ontdekken. Ook zijn er leuke promoties: zo krijg je bij aankoop van vier pakken koffie een leuke verrassing.
  • Een gezellige markt of ontbijt met fairtradeproducten, een filmvertoning… de ruim 200 FairTradeGemeenten slaan de handen in elkaar voor een bruisend lokaal programma.  
  • Er is ook een groeiende aandacht voor kleding en textiel. Op 9 oktober staat Mechelen weer helemaal in teken van fair fashion met de jaarlijkse M-fair.

Het volledige programma vind je op www.weekvandefairtrade.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.