Fair trade, bio en lokaal, een lekkere match.
Van 7 oktober tot 17 oktober 2020 is het de Week van de Fair Trade. Vandaag vind je in heel wat winkels veel lokaal bio, bio én fair trade en zelfs lokale fairtradeproducten. Denk aan dit ‘perfecte trio’ als je boodschappen doet en je hoeft jezelf geen enkel pleziertje te ontzeggen!
Wat bepaalt eigenlijk of voeding duurzaam is? Hoe kan ik kiezen tussen biologisch, lokaal of fair trade? Wat garanderen al die labels mij? Kiezen is niet altijd verliezen, want fairtradeproducten zijn bij voorkeur ook biologisch geteeld. Biologische producten van hier zijn liefst ook eerlijk betaald. Het ene sluit het andere niet uit.
Om als consument zo veel mogelijk impact te hebben op je omgeving en de wereld, doe je er goed aan een lokale bioboer te steunen. Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan fair trade.
Bio en fair trade, een duurzame klik
Fairtrade moedigt producenten aan om te kiezen voor een biologische productie. Zo ligt de Fairtrade minimumprijs hoger als de producent ook biologisch gecertificeerd is. Hierdoor heeft meer dan de helft van de fairtradekatoen, -bananen en -koffieproducenten beide certificaten. In ons land is 70% procent van alle fairtradeproducten ook bio.
- Meer dan 1 op de 4 bananen die in België verkocht worden, is Fairtrade gecertificeerd. Maar liefst 72% van alle Belgische fairtradebananen zijn ook bio.
- Bij Fairtradekoffie gaat gemiddeld 26,5% van de prijs naar de producenten. Voor niet-Fairtrade koffie is dat maar 5,5%. Maar liefst 43% van de Belgische Fairtradekoffie is ook biologisch gecertificeerd.
- Gemiddeld verdienen cacaoproducenten maar 6% van de eindwaarde van een chocoladereep. In België bedraagt het marktaandeel van Fairtradecacao 6,5%.
- 65% van de Fairtrade-katoenbedrijven zijn ook bio. Het duurt 3 jaar om katoenbedrijven om te schakelen naar bio, zo lang duurt het vooraleer de grond weer volledig vrij is van chemicaliën.
"Fairtrade moedigt producenten aan om te kiezen voor een biologische productie. In ons land is 70% procent van alle fairtradeproducten ook bio."
Honger heeft geen oren
Wanneer een producent niet waardig kan leven van zijn of haar werk, kan je niet spreken van duurzaam. Slechte leefomstandigheden en (extreme) armoede liggen vaak aan de basis van vervuilende en milieuverwoestende landbouwpraktijken zoals ontbossing, watervervuiling en bodemuitputting.
Wanneer een producent moeite heeft om elke dag een maaltijd op tafel te zetten, is het een illusie te hopen dat die op een dag kan investeren in duurzamere productie. In zulke omstandigheden ligt de prioriteit elders. Of, zoals ze in Ivoorkust zeggen: "de hongerige maag heeft geen oren".
Fairtrade zorgt er voor dat landbouwers een eerlijke prijs ontvangen zodat ze kunnen investeren in hun toekomst.
"Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan fair trade."
Eet lokaal, denk globaal
Doordat jij lokaal eet kan de boer zelf zijn prijs bepalen en jij krijgt verse producten. Een gouden regel: Het is niet ecologisch om producten van veraf te kiezen, als je ze ook dicht bij huis kunt vinden.
Alles wat van ver komt vermijden, is dat dan de juiste aanpak? Wat niet lokaal geteeld kan worden, bijvoorbeeld bananen, specerijen, koffie, cacao…, hoef je niet van je menu te schrappen. Transport veroorzaakt voor de meeste producten minder dan 10% van de totale CO2-uitstoot. Terwijl het de variatie in je voedingspatroon wel serieus kan beïnvloeden... Let dus vooral op wat je eet en hoe het tot stand komt, niet alleen op het land van herkomst. Maak dus een geïnformeerde keuze!
Beleef de Week van de Fair Trade van woensdag 7 tot zondag 17 oktober: ontdek fairtrade-bioproducten in je lokale Oxfam Wereldwinkel en in de biowinkel.