Groenteburgers op kinderformaat

23.02.2022
202202 Geenwegterug Just Header
Foto: Sophie Nuytten voor BioForum. 

Winkeliers Joke en Ief volgen de weg van de vegetarische groenteburgers van Just, die zijn bedoeld voor de allerkleinsten mét heel wat groenten en zonder toegevoegde suikers of een overdaad aan zout. We volgen ze van schijfjes tot groenten, en zelfs van diepvries tot op een aardappelveld.


Joke Vochten en Ief Moris baten in Turnhout biowinkel Biodynamika uit. In hun winkel verkopen ze de producten van Just Foods, die gaan voor kindvriendelijke maaltijden voor het hele gezin. Joke: “Wij lusten die groenteschijfjes even graag als onze kinderen.” Hoe ze gemaakt worden, komen ze graag te weten. 

Klaartje Mertens is klant bij Joke en Ief. Enkele jaren geleden richtte ze Just Foods op. Ze wil gezonde en biologische voeding op maat van baby’s en gezinnen aanbieden, met groenteburgers en -nuggets. Een van de ingrediënten die ze gebruikt zijn aardappelen. Klaartje: “Vaak worden die gebruikt als goedkope vulling, maar ik behandel aardappelen als een volwaardige groente. Mijn broccoliburger zal dus niet minder broccoli bevatten dan aardappelen. Bij Abinda, waar mijn burgers worden gemaakt, werken ze ook met aardappelblokjes in plaats van aardappelvlokken.”

1. Just, schijfjes vol groenten

Al sinds 1988 maken ze bij Abinda vegetarische burgers, patés, salades… Klaartje kwam hier aankloppen met haar idee. Niet zo gek, want samenwerking zit ingebakken in het DNA van dit pioniersbedrijf. Met veel enthousiasme vertellen Astrid Dossche en Edith Gomes van Abinda over hun samenwerking.

Hoe is jullie samenwerking gegroeid? 
Astrid en Edith: “Nadat Klaartje thuis recepten had uitgeprobeerd, zocht ze een partner om haar biologische groenteschijven op grotere schaal te maken. Daar konden wij met onze jarenlange ervaring zeker bij helpen. Bij Abinda maken we de burgers van Just, de productie van de groentepuree zit bij ons zusterbedrijf De Hobbit.”

“Klaartje heeft hier heel wat uren mee doorgebracht, zeker in de opstartfase. Meekijken naar receptuur, bijsturen waar nodig, … Uiteindelijk is het haar merk en dus zal de consument haar erop aanspreken. We willen vooral in zee met bedrijven met een visie, die echt met bio aan de slag willen. Just is een perfect voorbeeld."

Van waar komen de ingrediënten in de burgertjes van Just?
“We mikken zoveel mogelijk op lokale ingrediënten. Wij kopen onze aardappelkubusjes diepgevroren aan. In zelf schillen en kuisen kruipt te veel tijd. Je moet verse producten ook sneller verwerken.”

Bij Abinda maken we de groenteschijven van Just. We willen vooral in zee met bedrijven met een visie, die echt met bio aan de slag willen. - Astrid Dossche, vegetarisch bedrijf Abinda
Abinda maakt de groenteschijven van Just. Foto v.l.n.r. Abinda met o.a. Edith Gomes en Astrid Dossche, Joke en Ief van biowinkel baten Biodynamika in Turnhout. © Abinda maakt de groenteschijven van Just. Foto v.l.n.r. Abinda met o.a. Edith Gomes en Astrid Dossche, Joke en Ief van biowinkel baten Biodynamika in Turnhout.

2. Van oogst tot diepvries

Stefaan Goudeseune, aankoopverantwoordelijke voor de verse groenten, en marketing director Nadja Meulemans vertellen graag meer over de wereld van diepvriesgroenten. “Ook in bio zien we dat diepvries steeds meer ingang vindt. We zoeken dus voortdurend naar nieuwe biologische telers om mee samen te werken."

Hoeveel tijd zit er tussen oogsten en diepvriezen? 
“Van oogst tot het diepvriezen verloopt erg snel. Ons productieproces verloopt volledig automatisch. Een optisch sorteerder haalt de slechte groenten eruit. De geschikte groenten worden vervolgens gewassen, geblancheerd en afgekoeld. Voor aardappelen komen daar nog stappen bij: schillen, slechte plekjes verwijderen en in kubusjes of schijfjes snijden.”

Is blancheren altijd nodig? 
“Voor de meeste producten toch wel. Blancheren doodt enzymen. Doen we dat niet, dan gaan de groenten ook in diepvries niet bewaren. En niet-blancheren heeft ook een invloed op smaak en geur.”

“Van oogst tot het diepvriezen verloopt erg snel. De groenten worden gewassen, geblancheerd en afgekoeld.” - Stefaan Goudeseune, diepvriesbedrijf Greenyard 
Rs21019 Greenyard 16 Scr

3. Bio-aardappel, wel 40 soorten

In de groenteschijfjes van Just zit ook heel wat biologische aardappel. Die aardappelen zijn afkomstig van de Aardappelhoeve. Bart Nemegheer ontvangt winkeliers Ief en Joke met veel plezier in zijn indrukwekkende geautomatiseerd magazijn: “Wij leveren ook verse aardappelen aan de supermarkt. Zo’n kwart van wat we verkopen is biologisch gecertificeerd.” 

Vertel ons alles over de aardappel! 
“Niets lijkt eenvoudiger dan een aardappel, maar je kan niet geloven hoeveel kennis er achter schuilgaat. De manier van telen, de smaak, … in bio alleen bestaan er zo’n 40 variëteiten. En het is nog altijd basisvoeding, al neemt de consumptie elk jaar wat af. Maar ook in de toekomst zullen we aardappelen blijven eten.”

Hoe past bio in jouw verhaal? 
“We zijn al in 2004 begonnen met bio. De supermarkten verwachten voor bio dezelfde kwaliteit: klanten die meer betalen voor bio-aardappelen, moeten op zijn minst dezelfde kwaliteit krijgen. Aardappelen met een plekje gaan er onherroepelijk uit. Niets gaat verloren, die aardappelen worden bijvoorbeeld verwerkt als diepvries aardappelblokjes.”

“Niets lijkt eenvoudiger dan een aardappel, maar er schuilt veel kennis achter. In bio alleen bestaan er zo’n 40 variëteiten.” - Bart Nemegheer, De Aardappelhoeve
Rs21064 Aardappelhoeve 28 Scr

4. Het grootste bioveld

De laatste stop voor Joke en Ief is… de Antwerpse haven? Wie had gedacht dat het grootste biobedrijf in Vlaanderen – toch qua oppervlakte – in de stad Antwerpen zou liggen? Biopolder wordt gerund door Benjamin Simons, met hulp van zijn familie. 

Benjamin: “We hebben circa 350 hectare in en rond de stad Antwerpen. We telen aardappelen, graan, veldbonen en tarwe, pompoenen … We experimenteren ook met koolzaad en zoete aardappel. Daarnaast hebben we nog bijenkasten voor eigen honing, een 500-tal hoogstamfruitbomen waarvan we op termijn sap willen persen en wat vleesvee.”

“Ik wil liefst aan landbouw doen die voeding verbindt met de natuur. De vraag waar ik mee worstelde was of het kon op een grotere schaal. In Denemarken zijn we op bezoek geweest bij een biologisch bedrijf van meer dan 1.000 hectare. Als die het konden, dan moest het voor ons ook lukken."

"Sinds we voor bio kozen hebben we de biodiversiteit op ons bedrijf enorm zien toenemen. Als heel Vlaanderen aan biologische landbouw zou doen, zou je bij wijze van boutade geen natuurgebieden meer nodig hebben. Het is ook fijn dat bioboeren bereid zijn om hun kennis te delen. Daarom wil ik in de toekomst nog meer samenwerken. Het uiteindelijk doel is om het Belgische bio-aanbod te versterken."

Bron: Bio Actief

Rs20867 Ba54 Geenwegterug Biopolder Lpr
Rs20892 Ba54 Geenwegterug Biopolder Scr
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.