Ontmoet familiale stokerij De Cort Distillery: "Elke druppel alcohol die hier buitengaat, heb ik eigenhandig gestookt.
Verstopt in een oude fruithoeve in het glooiende Pepingen vind je stokerij De Cort Distillery, gerund door Manu De Cort en zijn vrouw Sofie. Het familiebedrijf maakt verfijnde sterke dranken die zelfs bij connaisseurs in de smaak vallen. Het geheime recept: de beste lokale en biologische ingrediënten!
Een fles met een familienaam
Door zijn passie voor smaak en gastronomie experimenteerde Manu al jaren thuis met sterke drank distilleren, en in 2013 waagde familie De Cort de spannende sprong naar een professionele stokerij. Tegenwoordig vind je hun bekroonde gin, alcoholvrije spirit en kruidige pastis terug in het drankschap van verschillende drankenhandels en biowinkels.
Op de karakteristieke flessen gemaakt van recycled glas staat de familienaam trots vermeld: De Cort Distillery. Deze naam werd gekozen omdat ze een van de weinige familiestokerijen zijn, maar intussen geeft het ook een goede motivatie. Manu: ”Onze familienaam staat op onze flessen. Dan wil je natuurlijk ook dat het goed is. Ik wil uiteindelijk vooral van mijn passie kunnen leven en ’s avonds recht in de spiegel kunnen kijken. Dat kan vandaag allebei.”
Manu: "Ik wil uiteindelijk vooral van mijn passie kunnen leven en ’s avonds recht in de spiegel kunnen kijken. Dat kan vandaag allebei."
Elke druppel eigenhandig gestookt
De kracht van stokerij De Cort zit hem in haar openheid en authenticiteit. Manu: “Het verhaal van ons bedrijf draait rond duurzaamheid, lokaal en kleinschaligheid: elke druppel alcohol die hier buitengaat, heb ik eigenhandig gestookt.” Het bedrijf deelt graag zijn 'geheimen’ en geeft regelmatig rondleidingen en proeverijen aan geïnteresseerde groepen; “Wie bij ons langskomt, mag alles zien.”
Wie een bezoekje brengt aan de ruime site van De Cort komt al snel terecht bij een bijzondere installatie die lijkt op het interieur van een ruimteschip. Het zijn koperen destilleerketels die niet alleen mooi zijn maar vooral functioneel. Manu “Alcohol verdampt sneller dan water. Sterke drank maak je door de alcoholdampen te condenseren en op te vangen. Dat stoken is een heel energievretend proces, maar dankzij onze brouwerij kunnen we het warme water volledig recupereren.”
Manu: "Het verhaal van ons bedrijf draait rond duurzaamheid, lokaal en kleinschaligheid: elke druppel alcohol die hier buitengaat, heb ik eigenhandig gestookt."
Lokaal en biologisch zijn de regel
Het lokale verhaal is voor Manu en Sofie erg belangrijk. Zo halen ze onder andere hun biologisch graan bij het Granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen en telen ze een aandeel van hun biologische kruiden zelf. Manu: “De regel is dat we zoveel mogelijk kiezen voor lokale grondstoffen: alles zou met een tractor tot bij ons moeten geraken.”
Soms zijn er uitzonderingen. Manu vindt de keuze tussen bio en lokaal niet altijd even eenvoudig. “We gebruiken bijvoorbeeld aardappelsnippers van een kleine frietverwerker uit de buurt om vodka te stoken. Die is niet biologisch gecertificeerd, maar het is wel een mooi circulair verhaal.”
Manu: "De regel is dat we zoveel mogelijk kiezen voor lokale grondstoffen: alles zou met een tractor tot bij ons moeten geraken.”
Geen aroma’s maar pure biokruiden
De keuze voor biologische ingrediënten in de sterke dranken van De Cort heeft vooral invloed op het gebruik van kruiden. Zo zijn niet alle kruiden in een biologische variant beschikbaar en dus paste Manu zijn recept voor biologische pastis en gin aan. Een bewuste keuze: “Ik had ook mijn toevlucht kunnen nemen tot enkel aroma’s toevoegen, maar dat zou niet passen in mijn bedrijfsfilosofie.”
Dat deze keuze ook in de smaak valt bij kenners blijkt uit het succes op de World Spirit Trophy waar zowel de biologische pastis als de biologische gin van De Cort goud haalden. Manu: “We werken zogenaamd ‘vapour-infused’. Dat betekent dat we de alcoholdamp door een ketel met kruiden sturen, waardoor de smaken van die kruiden worden opgenomen. Er wordt achteraf ook niets toegevoegd. Het maakt dat onze gins zachter van smaak zijn.”
Bron: Bio Actief
Manu: “Ik had mijn toevlucht kunnen nemen tot enkel aroma’s toevoegen, maar dat zou niet passen in mijn bedrijfsfilosofie.”