La Semaine Bio: beleef bio in Wallonië en Brussel

28.05.2019
Semaine Bio
Foto: La Semaine bio
In categorie

Ten zuiden van de taalgrens is één boer op zeven bio en wordt meer dan één hectare op tien door hen bewerkt. De Waalse sectororganisatie BioWallonie zette de groei in de verf naar aanleiding van 'la Semaine Bio', die van 1 tot 9 juni plaatsvindt in Wallonië en Brussel.


La Semaine Bio

De Waalse Semaine Bio (Bioweek) van 1 tot en met 9 juni is een tijd van kennismaking tussen de biologische sector en het grote publiek. Er zijn eerst en vooral originele ontmoetingen georganiseerd met de 8 Waalse bio-ambassadeurs. Je kan ook meer dan 200 activiteiten gaan ontdekken die verspreid liggen over Wallonië en Brussel: opendeurdagen, veldbezoeken, educatieve workshops, kookworkshops, proeverijen, debatten met boeiende sprekers, wedstrijden, kortingen...

1 Waalse landbouwer op 7 is bio

In Wallonië blijft de biologische landbouw zijn groei voortzetten. In 2018 steeg het aantal gecertificeerde bioboerderijen met 7 procent tot 1.742 en het landbouwareaal voor bioteelt met evenveel procent tot 81.087 hectare. 

In acht jaar tijd is het aantal bioboeren in Wallonië verdubbeld. Vorig jaar kwamen er 117 nieuwe bioboerderijen bij. Daarmee is nu 14 procent van alle Waalse boerderijen biologisch, goed voor 11 procent van het totale landbouwareaal in het zuiden van het land. Vooral de arealen van biofruit (+17%) en -groenten (+50%) namen vorig jaar toe. Van alle bioboerderijen in België bevindt 77 procent zich in Wallonië. In de regio ligt ook 90 procent van ons biologische landbouwareaal.

Meer info vind je in het volledige artikel op Vilt en in het biorapport van Biowallonië.

Bron: Vilt, persbericht Apaq-W

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.