Met Boerzaam maak je ieder event lekker, lokaal en ecologisch!

31.07.2023
Kopie Van Bio Forumdag 30 Mei 5
© Stefan Jacobs

Dankzij het digitale platform Boerzaam vind je makkelijk de weg naar een lokale duurzame boer om je kamp, workshop of festival te verlekkeren met gezond voedsel, recht van het veld. Eventplanners, jeugdleiders en kookploegen vinden er in enkele muisklikken de juiste partners voor allerlei lekkers: van een gezond 4-uurtje tot een heel menu… Lekker, lokaal en ecologisch!


Via de website Boerzaam.be vind je lokale boeren en aanbieders waar je producten kan bestellen voor je kamp of evenement. De boeren die je op deze website vindt maken deel uit van het netwerk van Boeren & Buren, BioForum, Voedselteams en Wervel, zo garanderen ze dat jullie afnemen van boeren die net dat tikkeltje meer doen op het vlak van duurzaamheid.

Als boer is Boerzaam een ideale gelegenheid om in dialoog te gaan met de volgende generatie: hoe is jouw visie op landbouw in de toekomst? Maar het biedt ook kansen om nieuwe doelgroepen te bereiken!

Kopie Van Bio Forumdag 30 Mei 6 © Kobe van Looveren

Waarom Boerzaam?

  • Goed voor de planeet! Je eet meer duurzame en lokale producten op je kamp of feestje.
  • Gezellig! Korte keten boeren en burgers gaan in dialoog en versterken zo het wederzijds begrip en delen nieuwe praktische kennis.
  • Fair: Producenten vinden nieuwe klanten en doordat ze hun teeltplannen kunnen aanpassen beperken ze voedseloverschotten. En dat alles aan een faire prijs!
  • Je kan zelf je ambitie bepalen. Wil je jouw evenement 100% Boerzaam inrichten? Dat is de max. Maar ook als je het houdt bij slechts één maaltijd of (fruit)snack maak je al een verschil.

Een goed voorbeeld doet volgen!

In Lommel ging de scouting dit jaar met Boerzaam en haalden ze hun groenten bij een lokale boer. Een fijne wisselwerking: het kamp genoot van lekkere verse producten, terwijl de boer zijn mooie oogst aan een eerlijke prijs verkocht.

De spelregels

Boerzaam is geen webshop, maar een platform waarop je gemakkelijk contact kan opnemen met de aanbieder uit jouw buurt. Zoek per locatie (enkel in Vlaanderen) en per productcategorie, en ontdek je bij welke boeren je terecht kan. 

Om Boerzaam op je event te gebruiken is het belangrijk dat je enkele praktische zaken vooraf organiseert. Is er een vaste bestelling nodig of mag de boer beslissen naargelang het verloop van de oogst en het seizoen? Kunnen de producten geleverd worden of gaan we ze zelf halen gecombineerd met een interessant boerderijbezoek?  

Worstel je met de praktische vragen? Deze leidraad voor een gesprek met de boer helpt je op weg.

Bron: Voedsel Anders, Boerzaam

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.