Minister Brouns bezoekt bioboerderij De Zonnekouter

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft een bezoek gebracht aan De Zonnekouter, een biodynamische landbouwcoöperatieve in Zulte. Het bezoek kwam op initiatief van Voedsel Anders die hiermee willen aantonen dat agro-ecologie een oplossing is voor vele ecologische en sociale uitdagingen binnen de Vlaamse landbouw.
Financiële prikkels
De minister kon er met eigen ogen zien hoe dit gemengd bedrijf de natuur inzet als kracht, autonoom haar koers bepaalt en veerkrachtig is dankzij de coöperatie waar een paar honderd burgers lid van zijn. Maar om een transitie naar zo’n landbouwmodel mogelijk te maken, moeten volgens de beweging Voedsel Anders, die een twintigtal Vlaamse organisaties die rond agro-ecologie werken verenigt, enkele knelpunten weggewerkt worden.
“De eerste hefboom zijn financiële prikkels die de ecologische principes interessant maken voor de boeren, vertelt Ingrid Pauwels van Voedsel Anders. “Het is ook belangrijk dat boeren begeleid worden zodanig dat ze in de praktijk zien welke nieuwe technieken ze kunnen toepassen om hun bedrijf veerkrachtig maken."
Burgers vergroten draagkracht
Ook de verbinding tussen boer en burger is belangrijk. "Burgers die betrokken worden bij de voedselproductie vergroten de draagkracht van de boeren en boerinnen van de toekomst," aldus Ingrid.
Bioboer Arne Vastershaege blikt tevreden terug op het bezoek van de minister. “Minister Brouns heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij sterk gelooft in agro-ecologie en duurzame ontwikkeling”, zegt hij.
Minister Brouns vindt De Zonnekouter een mooi voorbeeld van het model voor de toekomst. "De landbouw in Vlaanderen staat aan de vooravond van een van de grootste transities ooit. Daarom moeten echt de landbouwers onder de arm nemen en zij die die de stap willen zetten naar agro-ecologie ondersteunen."
Het verslag van het bezoek vind je via deze video:
Meer info vind je in het oorspronkelijk artikel op de website van Voedsel Anders