Natuurgebieden zijn beter af met biologische melkveebedrijven als buur
Natuurgebieden zijn beter af als nabijgelegen melkveebedrijven omschakelen naar biologisch. De ammoniakuitstoot daarvan is kleiner dan van gangbare melkveebedrijven, concludeert de Nederlandse Wageningen Universiteit."Biokoeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert."
Internationaal beschermde Natura-2000 gebieden kunnen erop vooruit gaan als vlakbij gelegen melkveehouderijen omschakelen naar biologisch. Dat blijkt uit een korte studie van de Wageningen Universiteit in opdracht van Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders. De studie is relevant omdat het kabinet deze natuurgebieden beter moet beschermen.
Zo is de uitstoot van ammoniak van een grotere biologische stal 22 procent lager dan die van een gangbare stal. Ammoniak is een vorm van stikstof, dat de natuur schaadt. Biologische koeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert. Voor biologische boeren is bovendien kunstmest taboe. Per saldo is de uitstoot van een biologische melkveehouderij zo’n 70 procent lager.
"Biologische koeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert. Voor biologische boeren is bovendien kunstmest taboe."
Nederlandse markt biozuivel is klein
WUR-Onderzoeker Gerard Mighels wijst wel op de beperkte opzet van de studie: 34 biologische bedrijven. Mighels: “Het zou goed zijn als van meer biologische bedrijven data over milieuprestaties beschikbaar komen.” Voorwaarde is verder dat de vraag naar biologische zuivel groeit, want die markt is nu nog te klein. Mighels: “Dan is het mogelijk een melkprijs te realiseren die in verhouding staat tot de kostprijs.” De biologische sector in Nederland erkent dit probleem en vindt dat de overheid de vraag naar biologische zuivel moet stimuleren. Op dit moment heeft drie procent van de Nederlandse melkveebedrijven een biologisch keurmerk.
Bron: Trouw Nederlands dagblad