Natuurgebieden zijn beter af met biologische melkveebedrijven als buur

03.06.2021
20210603 Natuurgebied Beter Af Biomelkvee Sfeerfoto Luc Hollands
Foto: biokoeien bij Luc Hollands, Kobe Van Looveren voor Bioforum
In categorie

Natuurgebieden zijn beter af als nabijgelegen melkveebedrijven omschakelen naar biologisch. De ammoniakuitstoot daarvan is kleiner dan van gangbare melkveebedrijven, concludeert de Nederlandse Wageningen Universiteit."Biokoeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert."


Internationaal beschermde Natura-2000 gebieden kunnen erop vooruit gaan als vlakbij gelegen melkveehouderijen omschakelen naar biologisch. Dat blijkt uit een korte studie van de Wageningen Universiteit in opdracht van Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuinders. De studie is relevant omdat het kabinet deze natuurgebieden beter moet beschermen.

Zo is de uitstoot van ammoniak van een grotere biologische stal 22 procent lager dan die van een gangbare stal. Ammoniak is een vorm van stikstof, dat de natuur schaadt. Biologische koeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert. Voor biologische boeren is bovendien kunstmest taboe. Per saldo is de uitstoot van een biologische melkveehouderij zo’n 70 procent lager. 

"Biologische koeien krijgen minder krachtvoer en lopen vaker in wei, wat hun uitstoot vermindert. Voor biologische boeren is bovendien kunstmest taboe."

Nederlandse markt biozuivel is klein

WUR-Onderzoeker Gerard Mighels wijst wel op de beperkte opzet van de studie: 34 biologische bedrijven. Mighels: “Het zou goed zijn als van meer biologische bedrijven data over milieuprestaties beschikbaar komen.” Voorwaarde is verder dat de vraag naar biologische zuivel groeit, want die markt is nu nog te klein. Mighels: “Dan is het mogelijk een melkprijs te realiseren die in verhouding staat tot de kostprijs.” De biologische sector in Nederland erkent dit probleem en vindt dat de overheid de vraag naar biologische zuivel moet stimuleren. Op dit moment heeft drie procent van de Nederlandse melkveebedrijven een biologisch keurmerk.

Bron: Trouw Nederlands dagblad

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.