Nieuwe Green Deal wil meer plantaardige eiwitten op ons bord

27.04.2021
20210427 Eiwitshift Makker
Foto: Astrid Agemans, M'akker in Mechelen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaf samen met 65 partners het startschot voor de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord.’ Bedoeling is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon te verbeteren. Ook verschillende biobedrijven werken mee aan deze eiwitshift op ons bord. 


Vandaag bestaat ons eetpatroon uit ongeveer twee derde dierlijke eiwitbronnen tegenover een derde plantaardige. Die verhouding wil minister Zuhal Demir tegen 2030 omkeren. De zogenaamde ‘eiwitshift’ streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon, zo stelt de minister. “De focus van deze Green Deal op consumptie van eiwitten is erg belangrijk met het oog op een duurzaam en toekomstgericht voedselsysteem”, klinkt het.

Deze duurzame voedselsystemen staan zowel in Vlaanderen als internationaal hoog op de agenda. De Farm-to-Forkstrategie van de Europese Commissie vestigt er de aandacht op en in het kader daarvan wil de Vlaamse regering een sterk voedselbeleid ontwikkelen, denk aan de Vlaamse eiwitstrategie die landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in februari op het bioveggiebedrijf La Vie est Belle ondertekende. De ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit daarbij aan.

Bouwstenen van ons lichaam

Eiwitten zijn onmisbaar als bouwstof voor het lichaam in groei, voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen en voor het onderhoud en herstel van lichaamsweefsels. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten kunnen van dierlijke (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en melkproducten, eieren), microbiële (fungi, bacteriën en microalgen) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden) zijn. “Eén van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is een betere de verhouding tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen”, aldus Demir. “Die verhouding is vandaag zowel op het vlak van milieu als gezondheid niet optimaal.”

Aan dierlijke producten wordt immers een grotere milieuvoetafdruk toegeschreven dan aan plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten of granen. “Hoewel de voetafdruk van producten en productiemethodes sterk varieert, is de milieuwinst van voedingspatronen met minder dierlijke producten behoorlijk.”

Deze nieuwe Green Deal brengt verschillende doelstellingen samen. “We werken aan een lagere milieu-impact én tegelijkertijd aan een betere gezondheid”, vertelt Demir. “Hierbij valoriseren we economische opportuniteiten door het aanwezige innovatiepotentieel in Vlaanderen ten volle te benutten.”

Shift in gewoontes

Om de doelstelling van de eiwitshift naar de praktijk te brengen, worden inzichten samengebracht over voedingsgewoonten en routines in Vlaanderen. “We brengen de actieve voedselroutines in kaart. Op basis daarvan kunnen we gerichter werk maken van een eiwitshift met een positieve impact op verschillende domeinen”, verduidelijkt Kristof Rubens van het Departement Omgeving, initiatiefnemer en trekker van deze Green Deal.

De Green Deal biedt een platform om verschillende partners samen te brengen. Landbouwers, verwerkende bedrijven, de retail- en cateringsector zijn vertegenwoordigd. De Green Deal pakt ook uit met partners die een rol spelen in het bredere voedselsysteem: kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s, beroepsorganisaties en (lokale) overheden. 

Naast het versterken van de plaats van het plantaardige aanbod in de supermarkt en in catering, zal de smaak bij de Vlaming ook geprikkeld worden door proefsessies en informatieve workshops."Deze spelers in het brede voedselsysteem geven onze voedingsgewoontes vorm en sturen ze door middel van hun communicatie en aanbod. Om een impact te kunnen hebben, hebben we hen nodig”, benadrukt Rubens. 

Er zijn heel wat biologische bedrijven (o.a. Abinda, Bio-Planet, De Hobbit, La Vie est Belle, Kriket, The Chalo Company...) onder de partners en ook organisaties zoals Bond Beter Leefmilieu, Rikolto, Velt, WWF-België zetten hun schouders onder deze eiwitshift op ons bord. 

Meer info vind je op de website van het Departement Omgeving.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.