​Portret - Iete Heytens van Maya Seitan: "Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel"

20.02.2017
Maya S 5 © Sophie Nuytten
Iete Heytens van Maya Seitan

Biologische vleesvervangers zijn populairder dan ooit. Het Hasseltse Maya Seitan produceert al sinds begin jaren 1990 biologische seitan, dat door veel vegetariërs als een uitstekende vleesvervanger wordt beschouwd. Het bedrijf wordt gerund door het koppel Iete Heytens en Michel Corthouts.


Maya Seitan - Hasselt - Producent van onder meer seitan en tofu - Bio sinds 1992

Iete Heytens vertelt over de start van het bedrijf: "Mijn echtgenoot Michel Corthouts begon in 1992 samen met een vriend op zeer kleine schaal met de productie van seitan. Twee jaar later verhuisden we naar Hasselt en stapte ik mee in de zaak. Bij de opstart van het bedrijf zijn we vertrokken vanuit een macrobiotische filosofie. Daarom stond van bij het begin vast dat we met bioproducten zouden werken. Voordien werkte ik in een reclamebureau waar ik nog etiketten heb ontworpen voor herbiciden en pesticiden. Het verbaasde me hoeveel waarschuwingen er op die etiketten stonden. Ongeacht de sussende toon vanuit de industrie zelf, ben ik ervan overtuigd dat die producten op langere termijn veel schadelijker zijn dan we denken."

Op zoek naar lokale basisproducten

Het assortiment bestaat intussen uit meer dan alleen seitan of de afgeleiden daarvan. Zo produceert Maya Seitan nu ook tofu en mochi, een gestampte zoete rijstkoek. Ook de productie van tempeh wordt overwogen.

"We zoeken boeren die de tarwevariëteit willen telen die we zoeken."

Voor de productie van seitan is tarwe nodig, voor tofu is soja nodig. Voor de grondstoffen werkt het bedrijf het liefst lokaal, al blijkt dat niet eenvoudig. "Niet alle tarwe is geschikt voor seitanproductie. We zoeken nog steeds boeren die de tarwevariëteit willen telen die we zoeken. Omdat we biologisch gecertificeerde tarwe willen, zal dat misschien nog wel even duren," legt Heytens uit. "Een geïnteresseerde, gangbare boer zit namelijk eerst met een omschakelingsperiode van drie jaar. Daarnaast moeten we zorgen dat de prijs voor alle partijen economisch haalbaar is. We brengen in kaart aan welke eigenschappen de tarwe moet voldoen om er goede seitan van te kunnen maken. Ook onze soja, die nu een EcoSocial-label heeft, zouden we graag lokaal inkopen."

Maya Seitan2

Michel Corthouts aan het werk - (c) Sophie Nuytten

Duurzaamheid voorop

Dat Maya Seitan duurzaam werkt, merk je ook aan de manier waarop het bedrijf met reststromen omgaat. "Seitan wordt gemaakt van tarwebloemdeeg. Het zetmeel wordt weggewassen en de overgebleven gluten worden gekookt in een bouillon van gember, sojasaus en kruiden. Maar wie logisch nadenkt, ziet dat het zetmeel een erg nuttig restproduct is. De reststromen hergebruiken wij het liefst binnen ons eigen bedrijf. Zo wordt het zetmeel dat wegspoelt bij de productie van seitan gebruikt om te paneren, voor het deeg van onze satés en als bindmiddel voor sauzen."

"Zelfs dan blijft er nog heel wat over, maar we hebben een oplossing gevonden. Brouwerij Jessenhofke gebruikt ons zetmeelwater als brouwwater voor hun Maya-bier. Ook het Arvum-bier van Pieter Coopmans (Herkenrodeboer) maakt gebruikt van onze reststromen."

"Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."
Maya Eiwitten

(eiwitgehalte in verschillende producten - de groene kolom is seitan)

Het sojaschroot van de tofuproductie dient als veevoeder. "We moesten het schroot bij het FAVV laten registreren als veevoederingrediënt en dat bracht heel wat administratie met zich mee. Eigenlijk willen we deze reststroom hoogwaardiger verwerken, maar denkpistes uitwerken kost tijd en geld. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."

Ook energie wil het bedrijf liefst zo efficiënt mogelijk produceren. "We zouden graag de warmte recupereren die vrijkomt tijdens de productie. En we overwegen ook zonnepanelen. Al is dat voor een klein bedrijf als het onze een erg grote investering."

"Op een ambachtelijke manier kwaliteitsproducten afleveren, dat blijft het allerbelangrijkst."

De kleinschaligheid van hun bedrijf geven ze niet op, want het past bij hun filosofie: "We blijven bewust een kleiner bedrijf, omdat we graag levende voeding op een ambachtelijke manier willen produceren. Zo kunnen we de kwaliteitsvolle producten afleveren die onze klanten verwachten," besluit Iete Heytens.


Bron: BioActief 28, juni 2015

Dit is een portret van een biobedrijf dat vleesvervangers produceert, in het kader van de bioweek Verrassend Veggie (febr 2017)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.