Portret - Iete Heytens van Maya Seitan: "Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel"
Biologische vleesvervangers zijn populairder dan ooit. Het Hasseltse Maya Seitan produceert al sinds begin jaren 1990 biologische seitan, dat door veel vegetariërs als een uitstekende vleesvervanger wordt beschouwd. Het bedrijf wordt gerund door het koppel Iete Heytens en Michel Corthouts.
Maya Seitan - Hasselt - Producent van onder meer seitan en tofu - Bio sinds 1992
Iete Heytens vertelt over de start van het bedrijf: "Mijn echtgenoot Michel Corthouts begon in 1992 samen met een vriend op zeer kleine schaal met de productie van seitan. Twee jaar later verhuisden we naar Hasselt en stapte ik mee in de zaak. Bij de opstart van het bedrijf zijn we vertrokken vanuit een macrobiotische filosofie. Daarom stond van bij het begin vast dat we met bioproducten zouden werken. Voordien werkte ik in een reclamebureau waar ik nog etiketten heb ontworpen voor herbiciden en pesticiden. Het verbaasde me hoeveel waarschuwingen er op die etiketten stonden. Ongeacht de sussende toon vanuit de industrie zelf, ben ik ervan overtuigd dat die producten op langere termijn veel schadelijker zijn dan we denken."
Op zoek naar lokale basisproducten
Het assortiment bestaat intussen uit meer dan alleen seitan of de afgeleiden daarvan. Zo produceert Maya Seitan nu ook tofu en mochi, een gestampte zoete rijstkoek. Ook de productie van tempeh wordt overwogen.
"We zoeken boeren die de tarwevariëteit willen telen die we zoeken."
Voor de productie van seitan is tarwe nodig, voor tofu is soja nodig. Voor de grondstoffen werkt het bedrijf het liefst lokaal, al blijkt dat niet eenvoudig. "Niet alle tarwe is geschikt voor seitanproductie. We zoeken nog steeds boeren die de tarwevariëteit willen telen die we zoeken. Omdat we biologisch gecertificeerde tarwe willen, zal dat misschien nog wel even duren," legt Heytens uit. "Een geïnteresseerde, gangbare boer zit namelijk eerst met een omschakelingsperiode van drie jaar. Daarnaast moeten we zorgen dat de prijs voor alle partijen economisch haalbaar is. We brengen in kaart aan welke eigenschappen de tarwe moet voldoen om er goede seitan van te kunnen maken. Ook onze soja, die nu een EcoSocial-label heeft, zouden we graag lokaal inkopen."
Michel Corthouts aan het werk - (c) Sophie Nuytten
Duurzaamheid voorop
Dat Maya Seitan duurzaam werkt, merk je ook aan de manier waarop het bedrijf met reststromen omgaat. "Seitan wordt gemaakt van tarwebloemdeeg. Het zetmeel wordt weggewassen en de overgebleven gluten worden gekookt in een bouillon van gember, sojasaus en kruiden. Maar wie logisch nadenkt, ziet dat het zetmeel een erg nuttig restproduct is. De reststromen hergebruiken wij het liefst binnen ons eigen bedrijf. Zo wordt het zetmeel dat wegspoelt bij de productie van seitan gebruikt om te paneren, voor het deeg van onze satés en als bindmiddel voor sauzen."
"Zelfs dan blijft er nog heel wat over, maar we hebben een oplossing gevonden. Brouwerij Jessenhofke gebruikt ons zetmeelwater als brouwwater voor hun Maya-bier. Ook het Arvum-bier van Pieter Coopmans (Herkenrodeboer) maakt gebruikt van onze reststromen."
"Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."
(eiwitgehalte in verschillende producten - de groene kolom is seitan)
Het sojaschroot van de tofuproductie dient als veevoeder. "We moesten het schroot bij het FAVV laten registreren als veevoederingrediënt en dat bracht heel wat administratie met zich mee. Eigenlijk willen we deze reststroom hoogwaardiger verwerken, maar denkpistes uitwerken kost tijd en geld. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."
Ook energie wil het bedrijf liefst zo efficiënt mogelijk produceren. "We zouden graag de warmte recupereren die vrijkomt tijdens de productie. En we overwegen ook zonnepanelen. Al is dat voor een klein bedrijf als het onze een erg grote investering."
"Op een ambachtelijke manier kwaliteitsproducten afleveren, dat blijft het allerbelangrijkst."
De kleinschaligheid van hun bedrijf geven ze niet op, want het past bij hun filosofie: "We blijven bewust een kleiner bedrijf, omdat we graag levende voeding op een ambachtelijke manier willen produceren. Zo kunnen we de kwaliteitsvolle producten afleveren die onze klanten verwachten," besluit Iete Heytens.
- Meer weten? Surf naar www.maya-seitan.be
- Recepten met seitan op deze site
- Recepten met seitan en tofu van Maya Seitan
Bron: BioActief 28, juni 2015
Dit is een portret van een biobedrijf dat vleesvervangers produceert, in het kader van de bioweek Verrassend Veggie (febr 2017)
Lees ook …
- Nieuws Madame Zsazsa gaat 'Verrassend Veggie' met bio
- Nieuws Stem op je favoriete bio veggieproduct en win een heerlijk biopakket
- Nieuws Mme Zsazsa: "Als minister zou ik een grote bewustmakingscampagne opzetten rond biovoedsel!"
- Nieuws Portret - Frederik Dossche: "Bij De Hobbit willen we de impact op het milieu zo laag mogelijk houden"