Portret - aardbeiteler Luc Pauwels: "Mijn aardbeien rijpen natuurlijk in volle grond"

04.06.2018
20180604 Luc Pauwels Aardbei
Foto: Petra Tas, BioForum Vlaanderen

Luc Pauwels van Biobees in Ternat teelt al sinds de start van zijn bedrijf in de jaren 1980 biologisch. Hij teelt courgettes, kolen, peterselie, bonen en ook aardbeien. Luc: “Mijn motivatie voor bio was een combinatie van mijn bezorgdheid voor het milieu en de wens om gezonde voeding te produceren en te eten.”


Het aardbeiseizoen

De hoeveelheid aardbeien die hij aanplant, wisselt elk jaar. Een biologische teler moet immers jaarlijks de verschillende teelten laten roteren op zijn percelen. Dankzij deze vruchtwisseling vermijdt hij dat de bodem uitgeput geraakt door telkens dezelfde gewassen te moeten voeden. Een goede vruchtwisseling is ook een sterk preventief wapen tegen ziektes en plagen. 

De biologische aardbeien groeien altijd in volle grond. En dat heeft uiteraard een invloed op hoe lang het aardbeiseizoen duurt. Luc: “We zijn sterk afhankelijk van het weer, dat kan niet anders. We telen onze aardbeien zowel in tunnels als in open lucht. In de tunnels hebben we iets meer invloed op de teeltomstandigheden, maar minder op de temperatuur en de hoeveelheid zon. In de vroege lente durft het nog geregeld te vriezen en dan bedekken we de planten met vliesdoek."

"We oogsten aardbeien sinds begin mei. En we vermoeden dat we zullen kunnen oogsten tot midden juni.”

Zelf plukken of via de biowinkels 

Biobees verkoopt haar aardbeien via verschillende kanalen: consumenten kunnen op het bedrijf zelf aardbeien komen plukken. Dat kan niet op eender welk moment: via facebook houdt Biobees haar publiek op de hoogte.

Een ander deel van de oogst gaat naar Biofresh, een verdeler gespecialiseerd in biologische voeding die aan vele biowinkels levert, en naar de supermarkt. Een deel gaat naar collega-boeren die rechtstreeks verkopen aan consumenten en hun eigen aanbod aanvullen met fruit en groente van collega’s. En ook naar enkele verwerkende bedrijven om er confituur van te maken. 

Luc: “Dankzij de teelt in volle grond en het natuurlijk laten rijpen van de vruchten, hebben de aardbeien een betere smaak. Ze zijn niet bespoten: je kan ze dus meteen eten, zonder ze eerst te moeten wassen.”

Volle grond

Het grote verschil tussen gangbare en biologische aardbeien is wellicht de volle grond: in bio is teelt in de grond verplicht, in gangbaar niet. Veel gangbare aardbeientelers telen hun aardbeien op substraat, op verhoogde tafels en in serres. 

Een ander verschil zit in de manier waarop de teler omgaat met ziektes en plagen. Luc: “We voorkomen plagen en ziekten door zorg te dragen voor de bodem, door ziekteresistente rassen te kiezen en door een goede teeltrotatie te respecteren. We zetten ook natuurlijke vijanden in om plagen in te perken.”

De klanten van Luc zijn dol op de aardbeien. Niet alleen is het een plezier om zelf te mogen plukken. Ze smaken ook heerlijk. Luc: “Dankzij de teelt in volle grond en het natuurlijk laten rijpen van de vruchten, hebben de aardbeien een betere smaak. Ze zijn niet bespoten: je kan ze dus meteen eten, zonder ze eerst te moeten wassen.”

En dat laten de klanten zich geen twee keer vertellen!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.