Portret - Biobes: “Onze coöperatieve buurtwinkel is een ontmoetingsplek”

27.11.2019
Rs19368 Biobes Hoofdfoto
Foto's: Sophie Nuytten voor Bioforum
In categorie

Jarenlang konden mensen uit Oedelem voor hun bioproducten terecht bij De Hogen Akker. Toen die winkel stopte, zochten hun klanten een alternatief. Vandaag is Biobes uitgegroeid tot een coöperatieve biowinkel die grotendeels op enthousiaste vrijwilligers draait.


Wat de coördinatoren van Biobes, Veerle Van Gijseghem en David Vanheerswynghels, en vele vrijwilligers hebben verwezenlijkt om de biologische boerderijwinkel van De Hoge Akker na zijn sluiting in een andere vorm te doen herleven, is werkelijk uniek. Veerle: “We vonden het jammer dat er geen plek meer was met zo’n assortiment. Ook het sociale contact wilden we niet kwijt. We zijn toen klanten gaan vragen waar ze nood aan hadden en niet veel later hebben we met een aantal mensen een vzw opgericht om terug lokale biogroenten en fruit aan te bieden.”

Een winkelcoöperatie oprichten duurde nog net iets langer, maar sinds 2017 heeft Biobes zo’n 70 coöperanten. Veerle: “De vzw zorgde voor het groeien van het draagvlak van de coöperatie. Samen zijn we dan op zoek gegaan naar een geschikte plek voor een winkel. Uiteindelijk kwamen we uit op een gebouw bij het psychiatrische centrum Sint-Amandus. Daar hebben we nu een goede samenwerking mee.”

Van groenten tot bloemen

Intussen is Biobes een winkel met een breed voedingsassortiment. “We zijn vertrokken vanuit het bestaande aanbod bij De Hogen Akker, maar evolueren ook steeds meer, altijd in dialoog met onze coöperanten."

Naast bio ligt de focus ook op vers en lokaal, verpakkingsvrij, vegetarisch en fairtrade. Veerle: "We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale bioboeren en gaan vaak onze verse groenten en fruit ook rechtstreeks bij hen afhalen. Onze leveranciers zijn het Plukhof, De levende aarde, De Hogen Akker, ’t Ambrozijn, De Lochting, De Kruiderie, Philip Vermeulen, … We werken ook samen met enkele distributeurs en de lokale wereldwinkel. Een goede inschatting van de verkoop was in het begin wel spannend. Maar tegelijkertijd was dat ook een fijne uitdaging."

Veerle: "We verkopen ook gedroogde vruchten, granen, noten, pasta, rijst en peulvruchten in bulk. Ook voor verzorging-, was- en reiningsmiddelen kunnen klanten zelf hun flesjes en bokalen vullen. Vers brood en zuivel worden deels op bestelling geleverd zodat we rekening kunnen houden met de gevraagde hoeveelheden. Voor biobloemen hebben we ook een fijne samenwerking met Bloom. Ruth levert ons op regelmatige tijdstippen seizoensgebonden boeketjes.”

Veerle: “Naast bio ligt de focus ook op vers en lokaal, verpakkingsvrij, vegetarisch en fairtrade.”
Biobes Sfeerbeeld Verpakkingsvrij

Betaalbaar bio

Hoe slagen ze erin om de boeren een eerlijke prijs te betalen en bio zo betaalbaar mogelijk te houden voor hun coöperanten? Veerle: “Door lokaal bij de bioboer aan te kopen kunnen we kosten voor het transport en tussenhandelaren beperken. De producten zijn hierdoor ook supervers én de milieu-impact van het transport is miniem. We hebben een nauwer contact met de klanten en met onze telers. Dat is voor iedereen een win-win situatie."

"De boer bepaalt grotendeels zelf zijn prijs, al blijft hij natuurlijk wel gebonden aan de markt. Hij ervaart geen prijsdruk vanuit onze coöperatie. In de winkel houden we de marges op de bioproducten zo laag mogelijk. Dat kan doordat we geen winstoogmerk hebben en enkel de werkingskosten moeten kunnen betalen. "

David: “Iedereen heeft zeggenschap over de werking van de winkel, wat een wij-gevoel creëert.”
Voor Veerle van Gijseghem en David Vanheerswynghels is de coöperatie intussen een echte community geworden © afgebeeld: Veerle van Gijseghem en David Vanheerswynghels, fotograaf: Sophie Nuytten

Taboedoorbrekend

Biobes werkt met meewerkende coöperanten en bewoners van Sint Amandus, zodat het team elke winkelshift kan verschillen. Volgens David hebben zij allemaal hun eigen vaardigheden die ze volop kunnen inzetten. David: “We wisselen heel veel informatie uit, over allerlei dingen. Boekentips, oplossingen voor praktische problemen. We voorzien met andere woorden ruimte voor menselijk contact. Dat ook patiënten van Sint-Amandus hier komen helpen, maakt dat contact ook zeer belangrijk.” 

Veerle: “Het werkt erg taboedoorbrekend, mensen met psychologische problemen laten meewerken. Dat zijn mensen zoals jij en ik. Dat neemt niet weg dat het al een leerproces is geweest en dat het van iedereen wat flexibiliteit vraagt. Maar het is altijd boeiend en hartverwarmend. Het is voor de coöperatie een grote meerwaarde dat we samen met de bewoners de winkel kunnen runnen. Zo helpen we mee aan hun herstel en we leren ook ontzettend veel van hen."

Veerle: “Winst is niet onze doelstelling. We kiezen voor kleinschaligheid en menselijkheid.”
Rs19368 Biobes Sfeerbeeld

Meer dan een winkel

Voor David is de coöperatie intussen een echte community geworden, die het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ aanhangt. “In de kooktherapie worden voedseloverschotten verwerkt. Meewerkende coöperanten en bewoners krijgen korting, waardoor gezonde voeding toegankelijker wordt. Iedereen heeft ook zeggenschap over de werking van de winkel, wat een wij-gevoel creëert.”

Veerle voegt er tot slot aan toe dat Biobes meer dan een gewone winkel wil zijn. “In de toekomst komt er misschien een nieuw gebouw en dan kunnen we nog meer op ontmoeting inzetten. We denken dan aan een ontmoetingscafé, een ruimte voor workshops, catering. Alles is duidelijk: winst is niet onze doelstelling. We kiezen voor kleinschaligheid en menselijkheid.”

Meer weten? www.biobes.be 

Bron: Bio Actief

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.