Portret - Green Carrot: "Onbewerkt, koudgeperst sap zonder inboeten op kwaliteit."

02.09.2019
20190829 Green Carrot Hoofdfoto
Foto's: Anne Deknock voor BioForum Vlaanderen
In categorie

Nicola Troffaes is al enkele jaren een gepassioneerd slowjuicer, maar verse sapjes die geperst zijn van biologische groenten en fruit die zijn blijkbaar moeilijk te vinden. Zelf thuis sappen persen, daar kruipt veel tijd in. Nicola zag potentieel in de commerciële productie van biologische sapjes. Zo besloot hij om van zijn gezonde hobby zijn beroep te maken. 


Van flat tot sapjesfabriek

Omdat hij het in de winkel niet vond, is Nicola zelf sapjes beginnen maken. Vanaf 2017 is hij gestart met een eenmanszaak als sapjesperser en -verkoper. Hij deed dat eerst vanuit zijn eigen flat in Aalst, maar naarmate zijn productie groeide kon hij de productie verplaatsen. Hij huurt daarvoor tegenwoordig een keuken in een bedrijfsgebouw.

Nicola: “Ik ben de eerste in België die inzet op slowjuices. In Nederland bestaat dit soort sapjes al wel langer. Er bestaan verschillende manieren om sap te persen. Door koud te persen, blijven vitaminen optimaal behouden. In één flesje van 200 ml zit zo’n 400 gram aan groenten en fruit. Ik heb zo’n 10 variëteiten, met als laatste een sapje op basis van cashewnoten. Ik blijf nieuwe recepten bedenken.” Alle sappen kregen leuke namen, zoals 'the Hulk', 'Fuel', ‘Roots’, ‘Purify’ of ‘Mojito’.

20190829 Green Carrot Collagebeeld
Nicola: "Ik blijf nieuwe recepten bedenken. Er bestaan zo’n 10 variëteiten, met als laatste een sapje op basis van cashewnoten."

Bio als standaard

Maar voor die commerciële productie moest Nicola eerst wel enkele uitdagingen oplossen: “In het begin waren mijn sapjes maar vier dagen houdbaar. Door ze na de bereiding te snelvriezen blijven ze nu 12 maanden goed. Zo verspil ik ook minder van de relatief grote hoeveelheden groenten en fruit die ik moet inkopen.”

Over één ding was Nicola op voorhand zeker: de ingrediënten moesten biologisch gecertificeerd zijn: “Ik heb dat van thuis uit meegekregen. Bio is voor mij de standaard: minder pesticiden, meer voedingsstoffen, een gezondere bodem en een gezonde leefomgeving.” En de sappen zijn ook onbewerkt, zonder additieven of bewaarmiddelen. 

Nicola: "Bio is voor mij de standaard: minder pesticiden, meer voedingsstoffen, een gezondere bodem en een gezonde leefomgeving.”

Met eigen vriestransport

Green Carrot is een bedrijf in volle groei en heeft 2 à 3 productiedagen per week. Nicola: “Tegen eind 2019 wil ik naar een volledige productieweek gaan. Ik koop momenteel aan bij een groothandel, omdat dat me flexibeler maakt. Samenwerkingen met lokale biooeren zijn met de hoeveelheden die ik afneem voorlopig niet mogelijk.”

Elke dag starten met een portie vitaminen, antioxidanten en levende enzymen uit verse, onbewerkte groenten en fruit, allemaal goed en wel, maar waar koop je zoiets? Op dit moment zijn de sapjes van Green Carrot vooral beschikbaar in de biologische speciaalzaken en enkele lokale supermarkten in Oost-Vlaanderen. In mindere mate vind je ze ook in sommige horecazaken. En klanten kunnen rechtstreeks bij Nicola bestellen via de webshop. "Dat is niet zo vanzelfsprekend, zeker niet op het vlak van transport. Zo is het onmogelijk om een transportfirma te vinden die diepvriesvoedingsmiddelen levert tegen een voor mij haalbaar tarief. Met mijn eigen vrieswagen doe ik alle leveringen voorlopig zelf, al zou ik dat in de toekomst graag wel anders zien.”

 Nicola: "Mijn doel? Over heel Vlaanderen sappen verdelen, zonder in te boeten op kwaliteit. En zonder dat ik ze zelf overal naartoe moet rijden."

Plastic of glas?

Als beginnend bedrijf probeert Nicola de duurzaamheidsgedachte door te trekken naar andere domeinen. Zo gaan zijn reststromen (voornamelijk de pulp) nu als diervoeder naar een opvangcentrum voor weidedieren. “Ik speel met het idee om de pulp van wortelen en bieten nog verder te verwerken, zodat ze in de voedingsindustrie ook als grondstof voor bijvoorbeeld koekjes gebruikt kan worden.”

Op het vlak van verpakking kiest Nicola voorlopig voor BPA-vrijeplastic verpakkingen. “Het is een moeilijke discussie, dat geef ik grif toe. Waarom geen glas gebruiken? Dan moet ik glazen flessen vinden die niet zo snel breken bij het invriezen. En de glazen flesjes recycleren zou op dit moment ook gewoon logistiek niet mogelijk zijn. Misschien dat ik op termijn wel overstap naar nieuwe verpakkingen gemaakt van biogebaseerd materiaal, maar ook dat is nog een zoektocht.”

De toekomst ziet Nicola met volle goesting tegen moet, met zijn dagelijkse portie daar-kikker-je-van-op-sapjes kan het moeilijk anders. “Ik zou op termijn een KMO-unit willen die zelfvoorzienend is en een partner die de leveringen optimaliseert. Mijn doel? De sappen van Green Carrot in heel Vlaanderen kunnen verdelen, zonder dat ik moet inboeten op kwaliteit. En zonder dat ik ze zelf overal naartoe moet rijden. (lacht)”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.