Portret: 'Magic Chocolate' zonder allergenen - zo kan het ook!

24.10.2016
Peter Heerwegh © Frank Toussaint

Nu de eerste Sint-chocola al in de winkels verschijnt, is het goed om te weten dat er ook een biochocolade op de markt is voor mensen met allergieën. Peter Heerwegh en Stijn van Paemelen vonden een oplossing voor hen: sinds 2014 maken ze Magic Chocolates, oftewel allergenenvrije chocolade.


Peter en Stijn, twee ingenieurs met een jarenlange ervaring in de voedingsindustrie, richtten in 2014 samen Magic Chocolates op. De uitdaging? Een eerlijke, allergenenvrije chocolade met een topsmaak op de markt brengen. Toekomst en innovatie, dat zijn daarbij de sleutelwoorden.

Allergenenvrij

De twee hebben een duidelijke visie. Uit ervaring weten ze dat grote bedrijven moeilijk kunnen beantwoorden aan de steeds groeiende vraag naar allergenenvrije producten (allergenen zijn bestanddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken, bv. lactose, noten, eieren, ..). Met hun kleine bedrijfje kunnen zij wel een antwoord bieden: ze maken van 'allergenenvrij' meteen hun unique selling proposition. "De keuze voor allergenenvrije chocolade legt ons uiteraard beperkingen op: geen enkele allergene stof komt ons productie-atelier binnen. Geen melk, geen soja, geen noten, geen pinda’s... Daardoor is ons aanbod anders en voorlopig ook kleiner."

"We hebben al verschillende keren gezien hoe kinderen met allergieën voor het eerst in hun leven chocolade proefden. Die enthousiaste reacties werken erg motiverend."

Anderzijds kunnen zij wel de garantie bieden dat hun product echt te vertrouwen is. En dat levert hen een specifieke groep klanten op. "We hebben al verschillende keren gezien hoe kinderen met allergieën voor het eerst in hun leven chocolade proefden. Die enthousiaste reacties werken erg motiverend. We luisteren graag naar onze klanten en steken ook veel tijd in het laten proeven."


Weinig ingrediënten, veel smaak

Peter en Stijn brachten inmiddels zes smaken op de markt, met grappige namen als Simsalabim of Hocus Pocus. De ingrediëntenlijst is ontzettend kort. "Onze versie met kokosbloesemsuiker bevat twee ingrediënten: cacao en kokosbloesemsuiker. Verder niets. Toch zetten we juist heel erg in op smaak. We blijven zoeken naar nieuwe ingrediënten, die allemaal niet-allergeen zijn."

Peter en Stijn onderzoeken ook bij elke bewerking hoe ze de smaak van hun product kunnen optimaliseren. Dat brengt hen ertoe ambachtelijk te werken, hun product veel tijd te geven en met de hand te tempereren.

"We willen een eerlijk, natuurlijk product neerzetten. Daarom kiezen we ook uitsluitend voor biologische en natuurlijke ingrediënten".

In hun zoektocht naar smaak willen ze in de toekomst nog verder gaan. "Op dit moment kopen we cacaomassa, -boter en -poeder aan. We dromen ervan om in de toekomst zelf bonen te branden om de smaak van onze chocolade nog meer te sturen. Of waarom zouden we geen samenwerking met enkele families van cacaoboeren kunnen opzetten om al op het niveau van de teelt de kwaliteit en de smaak mee te bepalen? We willen een eerlijk, natuurlijk product neerzetten. Daarom kiezen we ook uitsluitend voor biologische en natuurlijke ingrediënten."

Peter Heerwegh, (c) Frank Toussaint

Eerlijk is eerlijk

Een eerlijk product, dat vertaalt zich ook in respect voor de leverancier. "Leveranciers zetten momenteel in op het verkopen van zeer grote volumes cacao met een minimale marge om toch winst te kunnen maken. Als kleine speler trachten we dat te doorbreken: we kopen slechts een klein volume maar aan een eerlijke prijs. Een leefbaar inkomen voor iedereen in de keten is de toekomst."

In de winkel

De chocolade van Magic Chocolates is momenteel in meer en meer biowinkels te vinden. Dankzij een samenwerking met Biofresh breidde het aantal verkooppunten fors uit.

* * *

Meer weten? www.magic-chocolates.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.