Portret: 'Magic Chocolates' zonder allergenen, zo kan iedereen smullen"
Drie jaar geleden namen Helga De Ridder en haar dochter Ines de Backer Magic Chocolates over. Ze willen er met hun allergeenvrije, biologische en ook 100% vegan chocolaatjes voor zorgen dat iedereen van chocolade kan smullen. "We voegen enkel toe wat nodig is om onze chocolade te maken. Niets meer, niets minder!"
Magic Chocolates werd in 2014 opgericht door twee ingenieurs, die er met hun allergeenvrije chocolade voor wilden zorgen dat iedereen van chocolade kon genieten. Drie jaar later beslisten ze om het bedrijf over te laten aan Helga De Ridder en haar dochter Ines De Backer: “We namen de klanten en de receptuur over, en verhuisden naar een nieuw atelier in Wetteren. Dat was niet alleen dichterbij, we hadden die ruimte ook nodig om te kunnen groeien.”
Moeder en dochter waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. "We vonden een product dat ons nauw aan het hart ligt. Omdat we geen ervaring hadden in de voedingsindustrie, moesten we op korte tijd heel veel bijleren. Maar we zijn blij met de keuze: we zijn een echt familiebedrijf, in drukke periodes worden we bijgestaan door onze vaste productiemedewerkers.”
Allergenenvrij, vegan en bio
Opvallend: bij Magic Chocolates maken ze de chocolade volledig zelf. Dat gebeurt niet vaak. Helga: “We hebben de biologische cacaoplantages in Peru zelf bezocht: deze kleinschalige coöperaties plaatsen kwaliteit boven kwantiteit. Ze doen ook niet aan kinderarbeid. In ons atelier maken we alle producten met de hand. Daarom dragen we het HIB-label, wat staat voor Handmade In Belgium.”
Hun chocolade wordt geproduceerd zonder smaak- en kleurstoffen, en is bovendien ook 100% vegan. Bovendien gebruiken ze kokosbloesemsuiker, wat beter is voor de bloedsuikerspiegel, zodat mensen met diabetes de chocolade ook kunnen eten. "We voegen enkel toe wat nodig is om onze chocolade te maken. Niets meer, niets minder!"
Ze kiezen ook bewust voor biologische ingrediënten. “Doordat alle schakels worden gecontroleerd, heeft bio wel een invloed op de prijs van het eindproduct. Maar we blijven eraan vasthouden omdat we er in geloven.”
De combinatie bio en allergeenvrij maakt de zoektocht naar grondstoffen niet altijd even makkelijk. Maar het resultaat mag er zijn: chocolade met een cacaogehalte tussen 47 en 93 procent: “Die smaakt zachter dan je zou verwachten. Vorig jaar ontvingen we daar nog een prijs voor in het Verenigd Koninkrijk.”
Iedereen het plezier van chocolade geven
Intussen breidden ze het assortiment uit, onder meer met chocopasta: “Daar zijn we trots op, al was het een hele zoektocht. Je zoekt naar een product dat enerzijds niet te lopend is, anderzijds ook niet hard. Dat is veel proberen.” Ze werken ook samen met Ooja, biologische chocoladesticks die allergeenvrij zijn. Ook belangrijk zijn de chocoladen figuurtjes voor Sinterklaas. “Op zulke momenten krijgt elk kind chocolade. We zijn blij dat we ook kinderen met een allergie dat plezier kunnen geven.”
De producten van Magic Chocolates zijn vooral te koop in biowinkels in Vlaanderen. De komende jaren zetten ze in op verdere bekendmaking. "We willen groeien in Wallonië, maar dat viel wat in het water door corona. We doen immers veel tastings om mensen ons product te leren kennen, en dat is met de huidige omstandigheden niet mogelijk.”
Toch bleef de verkoop stabiel, ook via de webshop. Ook daar willen ze meer op inzetten in de toekomst. Helga: “En bij al die plannen vergeten we de slogan van Magic Chocolates niet: Magic chocolate made by people who care about health, animals and environment.”