Portret OHNE: "Onze droom? Een verpakkingsvrije winkel in elk dorp"

08.10.2020
20201008 Ohne Hoofdfoto
Foto's: Sophie Nuytten 
In categorie

De 'zero waste' biowinkels van OHNE vind je in verschillende Vlaamse steden. Samen vormen ze een coöperatie met één duidelijke ambitie: het verpakkingsvrij winkelen toegankelijk maken voor iedereen. "We dromen van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp."


Nu al zes winkels

Sophie Deren leerde verpakkingsvrije winkels kennen tijdens een reis in de VS. Samen met haar zus Emmanuelle maakte ze plannen om dat concept naar ons land te vertalen. Via via kwamen ze in contact met Alexia Coppens en een vriend. Sophie: “Uiteindelijk werkten we het project uit met vijf gelijkgestemden, waarvan iemand intussen is gestopt. In 2015 werd ik zaakvoerder van de eerste OHNE-winkel in Gent.”  

Vijf jaar later waren ze een coöperatie met vijf Vlaamse winkels: Zwalm, Nevele, Aalst en 2 in Gent. Begin oktober opende hun zesde winkel in Ternat. Er kwamen nieuwe mensen aan boord. Lieselotte kwam in eerste instantie gewoon tips vragen voor haar verpakkingsvrije winkel in Zwalm, maar besliste om ook onder de OHNE-vlag te varen. “Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Je hebt een klankbord en profiteert als starter enorm van het bestaande netwerk. Bovendien moet je niet van nul een assortiment opbouwen.” 

"Om de versheid van onze producten in bulk te garanderen moeten we goed inschatten hoeveel er verkocht zal worden", legt Sophie uit. "Dat leer je gaandeweg. Voor sommige producten blijft het moeilijk om ze in verpakkingsvrije vorm aan te bieden, zoals passata of chips."

"Ons doel is niet om overal in Vlaanderen OHNE-winkels te hebben, al dromen we wel van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp."
20201008 Ohne Sfeerfoto 1

Mentaliteitsverandering

Hoewel het verpakkingsvrije element primeert, is dat niet het enige criterium voor Ohne: “We kiezen ook voor lokaal, duurzaam en biologisch. Zo’n 90 procent van ons assortiment is bio. De uitzonderingen zijn vooral lokale, ambachtelijke producten. Elke winkel bepaalt dat zelf.”

Dat deze winkels voor sommige mensen een drempel zijn, beseffen ze wel. “Toch komen er elke dag wel nieuwe mensen op ontdekking. Die zijn dan altijd aangenaam verrast. Veel mensen denken dat ze enorm goed georganiseerd moeten zijn om altijd verpakkingen bij te hebben, maar met een paar stoffen zakjes kom je soms ook al ver. Het gaat ook om een mentaliteitsverandering.”

"Veel mensen denken dat ze enorm georganiseerd moeten zijn om verpakkingsvrij te winkelen, maar met een paar stoffen zakjes kom je ook al ver."
20201008 Ohne Sfeerfoto 3

Coöperatief model

Door voor een coöperatief model te kiezen, werden bepaalde zaken makkelijker. Alexia: “We kunnen niet alleen voordeliger aankopen, we hebben ook meer invloed doorheen de keten. Zo zorgen we ervoor dat bedrijven meer zoeken naar alternatieven voor hun verpakkingen, zoals retouremmers voor koekjes.” De coöperatie neemt ook overkoepelende taken als administratie of communicatie voor een deel op zich.  

Om voldoende meerwaarde te creëren mikken ze in eerste instantie op tien winkels. Alexia: “We zijn nog volop aan het uitzoeken hoe ver we daar in willen gaan. Ons doel is niet om overal in Vlaanderen Ohne-winkels te hebben, al dromen we wel van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp. Onze winkels moeten dicht bij consumenten te vinden zijn, want te veel verplaatsingen zijn ook niet duurzaam.”

Momenteel zoekt OHNE ook klant-coöperanten om hun winkelwerking te versterken. Zin om te investeren in een duurzaam verhaal? Ontdek alle voordelen hier

Wil je het zelf proberen? Ga met je eigen zak, bokaal of fles naar een van de verpakkingsvrije biowinkels en daar kan je naar hartenlust zelf opscheppen of ingieten wat je nodig hebt.  

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.