Portret Paardebloemhoeve: ‘Dankzij zelfpluk en kippenmobiel zijn we klaar voor de toekomst ’
Het biologische melkveebedrijf van Stan en Hilde kreeg een unieke twist toen hun schoonzoon Sandro en dochter Paulien mee in het bedrijf stapten. Met een CSA-zelfpluktuin en een heuse kippenmobiel is de Paardebloemhoeve in Westmalle nu helemaal klaar voor de toekomst.
De melkveeboerderij van Stan en Hilde kreeg de jongste jaren een heel ander uitzicht. Toen hun schoonzoon Sandro Wens en dochter Paulien in 2018 mee in het bedrijf stapten, besloten ze om minder melkkoeien te houden. Sandro: ‘Een melkveebedrijf rendabel maken is niet zo eenvoudig omdat je voor de melk zelf geen prijs kan bepalen. Dat maakt je als boer toch een stuk afhankelijker van de markt en daarom verbreedden we onze activiteiten met een CSA-zelfpluk en een kippenmobiel.’
Hun bedrijf is sinds 2017 volledig biologisch: Stan: ‘Ik was gestopt met kunstmest en antibiotica en zo ben ik geleidelijk bij bio uitgekomen. Vroeger moest ik maïs telen voor mijn koeien, nu telen we zelf grasklaver en onze koeien eten voornamelijk gras.’
'Onze 'kippenstal op wieltjes' was meteen een succes. Onze kippen krijgen wekelijks een nieuw stukje weiland met vers gras.'
CSA-zelfpluk & kippenmobiel
Hun zelfoogstuin groeide op korte tijd tot het uithangbord voor hun bedrijf. Sandro: ‘We wilden op de boerderij meer mensen ontmoeten, zo kwamen we op het idee om een zelfoogsttuin te starten volgens de CSA-principes, van community supported agriculture. In een buurt met veel maïsvelden en weiland is ons gemengd groenteveld erg uitnodigend. Dit jaar telen we zo’n 80 soorten groenten voor meer dan 170 zelfplukkers.’ Paulien experimenteert ook succesvol met biologische veldbloemen.’
De kippenmobiel kan je meteen spotten wanneer je de boerderij toevallig passeert. Hilde en Stan pikte dit idee op van collega-bioboeren. Het werd meteen een succes. Sandro: ‘Het principe van de savanne is een natuurlijk gegeven dat we met onze koeien en kippen willen nabootsen. Onze kippen krijgen wekelijks een nieuw stukje weiland. Zo verspreiden ze de koeienmest en hebben ze altijd vers gras. Dat zorgt ervoor dat ze meer vitamines en mineralen binnen krijgen dan wanneer ze alleen graan zouden eten. De eieren zijn ook heel lekker.’
Herstellende landbouw
Bioboer worden doe je niet zomaar op één dag, dus leert Sandro nog elke dag bij. ‘We verdiepen ons in de herstellende landbouw en doen geen kerende bodemwerking om het bodemleven te optimaliseren. We bouwen organisch materiaal op in de bodem om droge periodes te overbruggen. Zo krijgen we sterkere planten die een goede toegang hebben tot vitamines en mineralen.’
Als imker speelt voor Sandro ook mee dat de biologische landbouw geen gebruik maakt van synthetische pesticiden die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van bijen, hommels en solitaire bijen.
Stan vindt het belangrijk om verder vooruit te kijken. ‘Mijn wens voor de toekomst? Dat een kleinschalige, familiale boerderij zoals de onze in de toekomst kan blijven bestaan.’
Hoezo, bio maken is veel meer dan regels volgen?
Bio maken doe je vol overtuiging, dat zie je heel duidelijk in onze videoreeks 'Bio met Hart en Ziel'. Hoe brengen ondernemers de vier basisprincipes van de biologische landbouw in de praktijk? Wat betekenen gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg voor hen? Ontdek meer video's in de leessuggesties hieronder.