Portret - Simon Clissold van The Food Hub: Australiër met een bio-droom

29.06.2017
Food Hub Leuven 03 © Sophie Nuytten
In categorie

Sinds eind vorig jaar kan je in Leuven voor je biologische aankopen terecht in The Food Hub, vlakbij het station in Kessel-Lo. Maar noem The Food Hub geen gewone biowinkel: Simon Clissold wil met dit initiatief in de eerste plaats de kleinschalige biologische landbouw ondersteunen.


The Food Hub * Leuven * Biowinkel * Sinds 2015

The Food Hub: bio uit noodzaak

Australiër Simon Clissold startte zijn winkel uit pure noodzaak. "Ik heb zelf lang biologisch geboerd in het buitenland. Toen ik dankzij de liefde in Leuven belandde, vond ik hier niet de voeding die ik wilde eten. Ik was gewend aan de Zuid-Europese boerenmarkten waar je rechtstreeks van de producent koopt. Daarom besliste ik om zelf iets op poten te zetten."

Zonder ervaring als winkelier koos Simon voor een vernieuwend winkelconcept: "In The Food Hub verkopen we geen producten, maar werken we samen met producenten. Ik kies voor een relatie-economie, waarbij afnemer en leverancier op gelijke voet staan en transparant zijn tegenover elkaar."

“In The Food Hub verkopen we geen producten, maar werken we samen met producenten.”

Simon heeft meer dan 40 leveranciers, waar hij dus rechtstreeks contacten mee onderhoudt. 99 procent van het aanbod is biologisch gecertificeerd. Bijzonder is dat klanten in de winkel de verhalen van de producenten kunnen lezen. Bovendien staat op ieder prijskaartje precies hoeveel de boer krijgt voor zijn product, hoeveel er naar transport gaat en hoeveel Simon zelf overhoudt. Daarnaast komen producenten een aantal keer per jaar zelf naar de winkelruimte.

Filosofie

In de winkel vind je verschillende producten van kleinschalige Zuid-Europese bioboeren, zoals sinaasappelen en avocado’s. The Food Hub is naast winkel ook verdeler en importeur van bioproducten uit onder meer Spanje en Italië. Met zijn groothandel werkt Simon samen met verkooppunten die dezelfde filosofie hanteren. "In de praktijk liggen die vooral in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen bestaat er meer koudwatervrees. Heel wat biowinkels zijn geïnteresseerd in ons concept, maar ze vinden het te moeilijk om het zelf te implementeren."

The Food Hub is bewust een kleine coöperatie: "Naast mij zijn nog 2 Belgische bioboeren en een Italiaanse coöperatie lid. Daardoor kunnen we sneller vooruit. Kijk bijvoorbeeld naar een grote consumentencoöperatie als Bees Coop in Brussel. Zij zijn net als wij in 2015 opgericht en kregen zelfs een aantal subsidies, maar toch gaat hun winkel pas in september 2017 definitief open."


Grote hap

Voorlopig bestaat The Food Hub uit één winkel, maar Simon ziet wel dat groei nodig zal zijn: “Door onze rechtstreekse aanpak rijden we nu heel België rond om producten op te halen bij producenten. Die logistiek neemt een hele grote hap uit ons budget - met meer winkels zou dat efficiënter kunnen verlopen."

"Ik vind mijn leveranciers vertrouwen kunnen schenken belangrijker dan er zelf rijk van worden."

Toch droomt Simon niet van een keten met tientallen winkels over het hele land. Dat zou immers haaks staan op het idee achter The Food Hub: "Ik wil blijven werken met dezelfde leveranciers, en dat betekent dus dat er een plafond staat op het aantal winkels. Ik vind mijn leveranciers vertrouwen kunnen schenken belangrijker dan er zelf rijk van worden. Ik zou veel liever hebben dat er in andere steden gelijkaardige projecten opgericht worden, waarmee ik dan kan samenwerken. Daar wordt iedereen beter van."

Meer weten? www.thefoodhub.be

* * *

Dit portret verschijnt in het kader van de Internationale Dag van de Coöperaties op 1 juli (United Nations).

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.