Puur Leguum, dat is puur biologisch genieten!

28.03.2023
De Plek 1 © Astrid Agemans
Bioboeren Filip en Michiel van Puur Leguum.
In categorie

Filip Zandecki is van alle markten thuis: zijn bedrijf Puur Leguum in Heusden-Zolder heeft seizoensgebonden groenten, scharrelende kippetjes met een zelfgebouwde mobiele stal, enkele varkens, fruitbomen en asperges. Daarnaast runt hij een hoevewinkel en verkoopt hij zijn lokale producten via wekelijkse groentepakketten of de groothandel. En dat alles biologisch!Bij Puur Leguum kun je een gevarieerd groentepakket bestellen of een bezoekje brengen aan hun hoevewinkel in Heusden-Zolder. In de winkel naast het veld vind je verse seizoensgroenten, weide bio-eitjes en biologisch vlees, maar ook een breed assortiment aan zuivel en droogwaren. De meeste producten komen uit de streek: “Voor de meerderheid van onze klanten is het feit dat we een lokale winkel zijn even belangrijk als het feit dat we biologisch zijn.” De hoevewinkel is gestart op vraag van trouwe klanten van Puur Leguum. Alle soorten bezoekers komen dan ook naar Filips winkel: “Jonge gezinnen, maar ook oudere mensen die graag zoals vroeger naar een buurtwinkel gaan. Sommige klanten komen zelfs speciaal alleen voor onze biologische aardappelen. Dat is voor mij allemaal goed."

Filip: "Voor de meerderheid van onze klanten is het feit dat we een lokale winkel zijn even belangrijk als het feit dat we biologisch zijn."
Rs21709 9 © Astrid Agemans

Klein maar fijnzinnig 

Filip voelde zich altijd al aangetrokken tot de landbouw, maar pas na zijn studies sociaal werk zette hij de stap naar een boerenleven. Hij volgde de opleiding bij Landwijzer en draaide een tijd mee op een ander biologisch landbouwbedrijf. Vier jaar geleden startte hij Puur Leguum op met biologische groentepakketten. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot een kleinschalig maar heel divers geheel: “Wat me zo aanspreekt in bio, is die ambitie om weer te gaan naar een landbouw waarin verschillende systemen samenwerken. Zo heb ik bijvoorbeeld hier kippen en varkens rondlopen die zorgen voor mest en dus voor een vruchtbare bodem voor mijn groenten en fruit.”

 Filip: “Wat me zo aanspreekt in bio, is die ambitie om weer te gaan naar een landbouw waarin verschillende systemen samenwerken. Zo heb ik bijvoorbeeld hier kippen en varkens rondlopen die zorgen voor mest en dus voor een vruchtbare bodem voor mijn groenten en fruit.”
Rs21707 7 © Astrid Agemans

Samen sterk

De eerste jaren deed Filip alles alleen, bijgestaan door zijn vriendin en familie, maar intussen heeft hij een team rond zich verzameld. Michiel is sinds september medeboer bij Puur Leguum, Sarah is de vaste winkelbediende. Een hechte ploeg waarop je kunt bouwen en waarmee je plezier kunt maken, dat is volgens Filip het belangrijkste. Filip: “Ik ben daardoor begin dit jaar tien dagen op vakantie kunnen gaan, terwijl ik er het volste vertrouwen in had dat de rest de boel gaande hield. Ik ben daar zeer trots op. Er wordt hier hard gewerkt maar ook heel wat afgelachen.”

Filip: "Er wordt hier hard gewerkt maar ook heel wat afgelachen.”
Rs21702 2 © Astrid Agemans

Duurzame toekomstmuziek

In het samenwerken op de bioboerderij zit volgens Filip duurzame toekomstmuziek. Filip: “Een bedrijf als dat van mij op je eentje doen, dat hou je nooit lang vol. Ik heb altijd willen groeien naar een boerderij die je samen met anderen uitbaat. Dat lijkt me ook de toekomst.” Filip vindt het dan ook fijn om stages te kunnen aanbieden voor landbouwstudenten. Dat geeft de bioboeren van de toekomst een kans te leren, maar zelf leer je als bedrijfsleider ook nieuwe groeikansen te zien.  In de toekomst wil Puur Leguum zich uitbreiden tot een nog diverser biobedrijf. Filip: “Diversiteit binnen een bedrijf zorgt er ook voor dat je tegenslagen kan opvangen en successen kan waarmaken. En dat we ook in de toekomst de kwaliteit van onze lekkere bioproducten kunnen blijven waarborgen tegenover onze trouwe klanten.”

Filip: "Ik heb altijd willen groeien naar een boerderij die je samen met anderen uitbaat. Dat lijkt me ook de toekomst."

Bron: Bio Actief 59

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.