‘Aandacht voor het klimaat kan onze landbouw voorgoed veranderen’

Boeren, klimaatbetogers en natuurbeschermers kunnen samen zorgen voor een betere toekomst voor ons allen. Dit weekend was Kurt Sannen, voorzitter van BioForum, aan het woord in De Standaard. "We staan op een cruciaal kruispunt. De aandacht voor het klimaat en voor ongelijkheid: het kan allemaal helpen om onze landbouw voorgoed te veranderen."
Natuur is een kans
Dit weekend ging de krant De Standaard tijdens het dubbelinterview ‘De boeren kapot, is dat wat we willen?’(enkel voor abonnees) in gesprek met Kurt Sannen - voorzitter van BioForum Vlaanderen en zelf biologisch veehouder - en Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Algemeen Boerensyndicaat. Bioforum Vlaanderen staat achter de klimaatbetogers en engageert zich voor een klimaat- en natuurvriendelijke landbouw.
Het lijkt vandaag alsof milieu en landbouw lijnrecht tegenover elkaar staan, nochtans horen een gezond milieu, een gezonde landbouw en voedzame voeding bij elkaar. Natuur zou geen bedreiging maar een kans voor landbouw moeten zijn. Sannen ziet een omslag in het denken: ‘Vroeger moesten boeren niets hebben van groen en nu zie ik dat er boeren zijn die de natuur als een kans zien om hun bedrijf te diversifiëren. Het beleid moet landbouwers dan wel de kans geven om bij te dragen aan de realisatie van natuur."
Kurt Sannen, bioboer en voorzitter BioForum: "Natuur zou geen bedreiging maar een kans voor landbouw moeten zijn."
Red het klimaat, eet beter vlees
Guy Depraetere heeft schrik dat de jongeren massaal stoppen met vlees eten. Kurt Sannen gelooft niet dat het vlees zal verdwijnen, want als kleinere landbouwbedrijven in de toekomst weer dichter bij de consument staan zien de mensen waarmee je als veehouder bezig bent.
Sannen ziet veel heil in een kleinschalige landbouwmodel met een kleinere veestapel. Hij vindt dat studies die zeggen dat de veehouderij moet verminderen om het klimaat te redden, ons moeten wakker schudden. Sannen: "Ik hoor ook niet zeggen: 'Eet geen vlees', maar 'Eet minder vlees, en beter'. Dat gaat in tegen die heersende groeilogica. Mij interesseert het niet hoeveel dieren ik kweek, maar wat ik eraan overhoud. Wij boeren verdienen vermoedelijk maar een derde van wat de journalisten hier aan tafel verdienen. Dat moet anders."
"Ik hoor niet zeggen: 'Eet geen vlees', maar 'Eet minder vlees, en beter'"
Volgens Sannen moet er een vervolgdebat op die klimaatbetogingen komen waarbij het huidige op de export gerichte model ter discussie staat. "Moeten we echt goedkope kippen invoeren, en industrieel geteelde soja uit Brazilië, waar bossen worden gekapt en kleine boeren kapot gaan? Als we het klimaat willen redden, dan moeten we het geliberaliseerde groeimodel van de landbouw in vraag stellen. Als we daar mordicus aan vasthouden en alleen aan het einde van de keten wat morrelen, gaat het niet lukken,' vertelt Kurt Sannen.
De biosector gelooft dat duurzame landbouw een belangrijke rol moet spelen in het behalen van de klimaatdoelen. De Europese koepel van biolandbouwers, IFOAM EU, gaat ervan uit dat de helft van de Europese landbouw bio kan zijn tegen 2030. "Het denken verandert, ook vanuit de natuurbeweging. We gaan op zoek naar raakpunten. We staan op een cruciaal kruispunt. De roep om eerlijke en duurzame landbouw, de aandacht voor het klimaat en voor ongelijkheid: het kan allemaal helpen om het accent voorgoed te veranderen," aldus Sannen.
"Als we het klimaat willen redden, dan moeten we het geliberaliseerde groeimodel van onze landbouw in vraag stellen."
Bron: De Standaard