Stem op je favoriete bioboer in de Modderpoelverkiezing 2022

19.07.2022
Hoogeloon1 760X428
Foto: Wakker Dier voor de Modderpoelverkiezing

In Nederland zijn twee biologische boeren in de race voor de Modderpoelverkiezing 2022. De organisatie Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad, want rollen in de modder is belangrijk natuurlijk gedrag. Stem jij op je favoriete Nederlandse bioboer? Ontdek hoe deze biovarkens van hun modderbad genieten. 


'Modderbaden nemen is voor varkens een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt zonnebrand. En niet onbelangrijk: een duik in de modderpoel werkt verkoelend. Omdat varkens niet kunnen zweten, is een modderbad hun voornaamste manier om af te koelen', weet Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

Dit jaar zijn de modderpoelen van biologische boeren van de Beukentuin in Hoogeloon (Noord-Brabant) en John Reimert in Heino (Overijssel) in de race. Dat twee biologische varkenshouders genomineerd zijn lijkt ons geen toeval, want biologische varkenshouders houden hun dieren gezond met biologisch voer, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte... en dit is wettelijk verplicht volgens de biologische regels.

Stem op je favoriet

De Beukentuin is een biologische varkensboerderij in Hoogeloon. De familie Baijens runt er een modern biologisch bedrijf met zeugen, biggen, vleesvarkens en akkerland. In 2013 werden ze al eens tweede. Hun grote modderpoel grenst bij hen direct aan de stallen. Zeugen die zin in een bad hebben, plonzen vanuit de stal zo in het verkoelende water. En er is plek voor iedereen.


John Reimert werd in 2016 nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino is zijn ze in 2012 overgestapt naar biologisch. Zijn mooi aangelegde modderpoel biedt genoeg ruimte voor de zeugen. Er zijn grote boomstammen en palen waar ze tegen aan kunnen schuren om zich te ontdoen van jeuk en aangekoekte modder. En er zijn veel schaduwplekken. Als de modderpoel leeg begint te lopen, vult John de poel weer lekker bij.

Stemmen kan via deze link. De winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

Bron: Biojournaal

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.