Vlaming koopt meer bioproducten in coronajaar

05.07.2021
20210705 Biorapport
Foto: Astrid Agemans - BE O Antwerpen

Minister Hilde Crevits (CD&V) stelde het jaarlijkse biorapport voor bij Inagro in Beitem. Daaruit blijkt dat de Vlaming tijdens de coronacrisis meer bioproducten is gaan kopen. We gaven maar liefst 14% meer uit aan bioproducten dan vorig jaar. Alles samen gaat het om 350 miljoen euro. “We blijven vol ambitie werken aan een sterkere biosector,” aldus de minister.


Vlamingen kochten in het coronajaar 2020 voor 350 miljoen euro aan bioproducten, een stijging van veertien procent in vergelijking met 2019. Het aantal biolandbouwers nam ook toe met zes procent. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) is erg tevreden met het rapport.“We weten dat corona de consument er toe heeft aangezet om via de korte keten te kopen waar een kwart van het aanbod biologisch is. In Vlaanderen blijven we vol ambitie werken aan een sterkere biosector. Ook in het nieuwe Europese landbouwbeleid krijgt de biologische landbouw de volgende jaren een duidelijke plaats”, zo klinkt het bij de voorstelling van het rapport op Inagro in Beitem. 

14% meer bio in winkelkar 

Door de coronacrisis is 2020 een atypisch jaar. We moesten met zijn allen in ons kot blijven en zelf ons potje koken. Daarbij gaven we Vlaanderen in het totaal 350 miljoen euro uit aan biovoeding, een stijging van 14% tegenover 2019. In het hele land gaven we zelfs 892 miljoen euro uit aan bio, ook goed voor een stijging van 14%. 

De Belg besteedt gemiddeld 54 euro aan biologische voeding, dat is 7 euro meer dan in 2019. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde, maar er zijn wel duidelijk regionale verschillen. De Vlamingen spenderen gemiddeld 35 euro per persoon, wat ruim minder dan de helft is van de Walen met 81 euro! Ter vergelijking: Wereldwijd heeft Denemarken de hoogste consumptie van bio. De Denen geven gemiddeld maar liefst 344 euro per persoon uit aan bio. 

Ashampoo Snap Maandag 5 Juli 2021 16H40M27S 001

Vooral groenten, fruit en zuivel

De stijging voor bio wordt zowel verklaard dankzij meer kopers, een hogere aankoopfrequentie en een hoger bedrag per aankoop, zo luidt het in het nieuwe jaarrapport. Negen op tien Vlamingen kopen jaarlijks weleens bio. Het gaat dan in de eerste plaats om verse biologische groenten en aardappelen. Op de tweede plaats komt fruit en op de derde plaats zuivel. 

In 2020 zijn de belangrijke groeiers onder meer eieren, vis, verse aardappelen en zowel diepvries als verse groenten. Ook biorijst, biobier en biowijn kennen een zeer goed jaar. Bij de grootste dalers vinden we biologische boter, verse platte kaas en natuurlijke fruitsappen.

Ashampoo Snap Maandag 5 Juli 2021 16H47M07S 003

Wie is de Belgische biokoper? 

Wie zijn die kopers? blijken vooral mensen met een hoger inkomen.  Samen zijn zij verantwoordelijk voor ruim de helft van de biobestedingen, terwijl zij 39% van de bevolking uitmaken. Tegelijk is er de vaststelling dat gezinnen met kinderen met een beperkter inkomen ook al eens vaker naar bioproducten grijpen. 

De klassieke supermarkt blijft het grootste biokanaal. De hoevewinkel en de boerenmarkt hebben het meeste bio in hun assortiment. Gemiddeld zijn bioproducten 45% duurder dan de gangbare varianten, maar er zijn wel grote verschillen afhankelijk van het type product.

Het kleinste verschil is er bij de vleesvervangers, die zijn slechts 6% duurder en het verschil krimpt nog. Een bio-eitje kost bijna dubbel zoveel als standaard ei, maar toch stellen we vast dat dit de verkoop niet afremt. Veel mensen kiezen hiervoor omwille van strengere normen rond vrije uitloop, regionaal voeder, beter leven voor de kip...

Ashampoo Snap Maandag 5 Juli 2021 16H40M44S 002

6% meer bioboeren

In 2020 telde Vlaanderen 593 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 6% meer dan in 2019. West-Vlaanderen is koploper met 146 boeren en komt daarmee voor Oost-Vlaanderen (130), Antwerpen (120), Vlaams-Brabant (115) en Limburg (82). 

Het bioareaal bedroeg in 2020 9.124 hectare (+5%) en maakte ongeveer 1,5% uit van de totale Vlaamse landbouwoppervlakte. Iets minder als een kwart van dit areaal was bio in omschakeling. West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn de provincies met de sterkste toename in bio-oppervlakte. De totale biologische veestapel nam toe met 4% ten opzichte van 2019. Vooral het aantal biovarkens en biogeiten nam sterk toe.

Lees hier het volledige Biorapport 2020

Bron: persbericht Hilde Crevits

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.