Vlamingen kochten in 2021 vaker bio en gaven er 7% meer aan uit

20.06.2022
Rs19356 Biobes Print Adobe Rgb 09 Lpr
De totale oppervlakte waarop biologisch gewerkt wordt in Vlaanderen nam toe met 8 procent, en de Vlaming gaf in 2021 7% meer uit aan biovoeding. -Foto: bioforum
In categorie

De Vlaamse biologische landbouw deed het in 2021 goed. De totale oppervlakte waarop biologisch gewerkt wordt in Vlaanderen nam toe met 8 procent, en de Vlaming gaf in 2021 7% meer uit aan biovoeding. De bio-eitjes zijn nog steeds erg gewild, en ook verse producten zoals aardappelen, groenten en fruit blijven toppers.


67 nieuwe bioboeren

Het rapport ‘De biologische landbouw in 2021’ schetst hoe biolandbouw in Vlaanderen aan een gestage opmars bezig is. Eind 2021 stonden er volgens het biojaarrapport 621 landbouwbedrijven onder controle voor biologische productie. Dat is 5 procent meer dan het jaar voordien. Hoewel 44 bioboeren ermee ophielden, kwamen er 67 nieuwe bij. Samen bewerken ze 9823 hectare biologische akkers, een stijging met 8 procent in vergelijking met 2020. Het grootste aantal is te vinden in West-Vlaanderen. De meeste biolandbouwers zijn actief in gespecialiseerde akkerbouw, dierlijke productie, fruitteelt of groenten in open lucht. 

In Vlaanderen zijn niet enkel 621 biologische landbouwers actief, er staan ook nog 1.417 andere bedrijven onder controle voor activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur van biologische producten.

Ashampoo Snap Maandag 20 Juni 2022 18H28M13S 001

Vlaming koopt 7% meer bio

Ook de besteding van de Vlaming aan bioproducten is gestegen. Negen op de tien Vlaamse gezinnen kiest wel eens voor bioproducten. Dat brengt de biobestedingen aan voeding, dranken, cosmetica en verzorgingsproducten en non-food in Vlaanderen op 399 miljoen euro, een stijging van zeven procent tegenover 2020. In heel België werd 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. 

Toch heeft Vlaanderen zowel in absolute als in relatieve cijfers qua biobestedingen nog steeds een achterstand op Wallonië (447 miljoen euro). De Vlaming spendeert in 2021 gemiddeld 63 euro aan bioproducten, wat heel wat minder is dan de Brusselaar (130 euro) of de Waal (126 euro). Met dat bedrag lopen we ver achter op de biokampioenen van Europa, dat zijn de Denen. Zij gaven 384 euro per persoon aan bio uit (in 2020).

Het marktaandeel van biologische versproducten steeg in Vlaanderen van 2,8% naar 3,4% binnen de totale verse voeding. Bio-eieren doen het nog steeds erg goed met een aandeel van bijna 13%, op de voet gevolgd door biologische vleesvervangers met bijna 12%. 

Ashampoo Snap Maandag 20 Juni 2022 16H53M48S 005

En in 2022?

Voor 2021 is er volgens het Biojaarrapport alleen maar goed nieuws te melden. Maar intussen krijgt BioForum, de sectororganisatie voor bio, vanuit verschillende hoeken het signaal dat 2022 voor heel wat bedrijven best een moeilijk jaar dreigt te worden. Dat geldt niet alleen voor bio, maar voor de hele voedingssector. De situatie is op korte tijd ook sterk veranderd: er is de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, de problemen met grondstoffen, de inflatie, enzovoort. 

In snel veranderende tijden als vandaag is zo'n jaarrapport dus met een korrel zout te nemen. Waar in 2021 groei nog een duidelijke trend was, is er geen garantie voor dit jaar. 

Lees het volledige biorapport 2021.
Bron: VLAM.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.