Vlees van vrije uitloopkippen is 'opmerkelijk lekkerder'

30.11.2016

Kippen met vrije uitloop zijn misschien minder zwaar dan 'binnenkippen', maar de kwaliteit van hun vlees is hoog en het is lekkerder, dat blijkt uit recent onderzoek. Extra beweging en extra plantaardige voeding zorgen voor sappig en mals vlees.


Onderzoekers aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) kweekten drie groepen kippen op drie verschillende manieren. In de eerste groep werden de kippen hun hele leven lang binnen gehouden, de tweede groep kippen kon na vijf weken naar buiten en had een veld met houten afdakjes ter beschikking, de derde groep kon ook naar buiten na vijf weken en hadden natuurlijke beschutting in de vorm van wilgen ter beschikking.

Na tien weken werden de kippen geslacht en werd hun vlees aan allerlei tests onderworpen. Daaruit bleek dat het vlees van de uitloopkippen geler en donkerder was dan dat van de binnenkippen. Bovendien bevatte het meer meervoudig onverzadigde vetzuren, wat een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van wie het eet. Tot slot kwam het vlees van kippen die vrije uitloop hadden en zich konden verschuilen in het wilgenbosje als malser, sappiger en minder vezelig uit de blinde smaaktest.

Groot verschil

Dat klinkt niet heel verrassend, en ook onderzoekster Lisanne Stadig had deze uitkomst min of meer voorspeld: "Ik had wel verwacht dat er verschillen zouden zijn tussen de kippen met en zonder uitloop. De buitenkippen kunnen namelijk planten en insecten eten en hebben meer beweging. Het was wel afwachten of er ook in de blinde smaaktesten zulke duidelijk meetbare verschillen zouden opduiken: daarvoor moest het effect echt groot genoeg zou zijn. Die verschillen zijn gevonden door onze proefpersonen, dus dat maakt het extra leuk."

Bio zoekt ruimte

Als een vrije uitloopkip duidelijk lekkerder is, waarom zouden boeren dan nog kippen binnen opkweken? Lisanne Stadig verklaart: "Om economische redenen. En omdat de biologische pluimveehouderij niet opschaalbaar is bij gebrek aan grond. De biologische pluimveemarkt blijft voorlopig een nichemarkt die nog geen 1% van de Vlaamse productie inneemt (in Vlaanderen zijn er zo'n 115.000 biobraadkippen, tegen ruim 20 miljoen gangbare braadkippen).

De vraag naar gangbaar kippenvlees is zo groot dat de bioboeren die hoeveelheden onmogelijk zouden kunnen halen, omdat daar teveel land voor nodig zou zijn, zowel voor het biovoeder en voor de buitenloop. Daarbij is biologische kip ook gemiddeld dubbel zo duur per kilo als een gangbare braadkip, en helaas is niet iedereen in staat of bereid om die meerprijs te betalen.

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.